Читај ми!

Privrednici iz Srbije na sajmu u Tirani, tržište Albanije sve privlačnije

Nekoliko desetina privrednika iz Srbije nastupiće na međunarodnom privrednom sajmu u Tirani. Njihovo učešće na višednevnoj manifestaciji koja počinje danas, organuzuju Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije. Spoljnotrgovinska robna razmena između Srbije i Albanije u stalnom je porastu, a u prvih devet meseci ove godine iznosila je 206 miliona evra.

Tržište Albanije sve je interesantnije za privrednike iz Srbije, koji u sve većem broju ostvaruju saradnju sa albanskim partnerima, a prema podacima Privredne komore Srbije, beleži se i znatan broj domaćih privrednih subjekata koji planiraju da osnuju svoja predstavništva, investiraju ili su već nastupili na ovom tržištu, bilo kupovinom ili osnivanjem novih privrednih društava.

U prilog ovome govori i činjenica da spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Albanije već duži period ima "dvocifreni" trend porasta, čak i tokom krize izazvane pandemijom virusa kovid 19 u 2020. godini.

Međusobna robna razmena u 2021. godini je porasla za 24 odsto, dok je izvoz na tržište Albanije porastao za 21 odsto.

Prošle godine robna razmena iznosila je 250 miliona evra. Ovogodišnja razmena porasla je za 18,2 miliona evra u odnosu na na prvih 9 meseci prošle godine, kada je iznosila 187,7 miliona evra.

Izvoz na tržište Albanije u posmatranom periodu iznosio je 158, a uvoz 48 miliona evra.

U Privrednoj komori Srbije ocenjuju da bržoj, jednostavnijoj i jeftinijoj trgovini, zajedničkom tržištu rada, smanjenju čekanja na granicama, doprinosi i regionalna inicijativa, "Otvoreni Balkan", čije članice su Srbija, Albanija i Severna Makedonija.

Opšti privredni sajam u Tirani dobra je prilika da izvoznici iz Srbije predstave svoje proizvodne programe, izvozne mogućnosti, učvrste postojeće i uspostave nove poslovne veze sa partnerima iz Albanije i izlagačima iz drugih zemalja.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво