Читај ми!

Brnabić: Srbija mnogo uradila u oblasti digitalizacije

Predsednica Vlade Ana Brnabić učestvovala je na Blumbergovoj konferenciji Nove ekonomije. Na panelu "Pomeranje digitalnih granica" rekla da je Srbija mnogo toga uradila poslednjih godina što se tiče digitalizacije.

Ana Brnabić je istakla da je država uradila dosta toga, pa i informatiku kao obavezni predmet uvela u osnovne škole i uložila mnogo novca u infrastrukturu za startap inovacione kompanije, koje grade naučne i tehnološke parkove.

"Menjali smo zakone da bismo omogućili pristupe za kompanije koje se bave istraživanjem i razvojem. Zapošljavamo IT stručnjake i dovodimo stranace u Srbiju da rade, ali i vraćamo ljude iz naše dijaspore nazad. Rezultati su bili neverovatni i mislim da smo premašili naša očekivanja", rekla je premijerka.

Brnabićeva je napomenula da je pristup internetu prva stvar kojoj treba da se okrenemo i smatra da je to postalo osnovno ljudsko pravo u 21. veku.

"Jedan od mojih ključnih prioriteta bilo je uvođenje e-Uprave. Nisam videla nikakvu svrhu da živim u 21. veku i da još moram fizički da odem i čekam na nekom šalteru da nešto uradim i pokupim papire od jedne kancelarije do druge, a zatim ih odnesete u vladu da dobijete još jedan papir. Tako da je e-Uprava bila način da utičem na funkcionisanje vlade, ali i da se sa transparentnošću borimo protiv korupcije", istakla je Brnabićeva.

Još jedna od oblasti u kojoj bi digitalizacija mogla igrati još veću i važnu ulogu je, smatra premijerka, poljoprivreda.

"Mislim da ima toliko potencijala u novim modelima rasta u svakom sektoru. Posao Vlade je da pomogne privatnom sektoru da to ostvari i da stvori uslove da to u osnovi bude uspešno", rekla je premijerka na panelu.

Govoreći o opasnostima koje donosi nova tehnologija, Brnabićeva je rekla da su u današnje vreme građani svakako bolje zaštićeni nego što je to bilo ranije.

"Ranije kada je to bilo u pisanoj formi, svako je mogao da dođe, pogleda, kopira, upotrebi, zloupotrebi, a na kraju ne bi se ni znao ko je to uradio i bilo je nemoguće odgonetnuti ko je to uradio. Mislim da je danas privatnost mnogo bolje zaštićena, a posebno zato što postoji tako strogi nadzor i ljudi se zaista ne bi usudili da zloupotrebe te podatke u tom pogledu", rekla je premijerka

Ocenila je da Srbiji u narednom periodu predstoje velike stvari, nada se, kako kaže, da će to biti korišćenje veštačke inteligencije za dalji rast privrede, kao i za pružanje boljih usluga našim građanima.

Brnabićeva se u Singapuru sastala i sa presednikom Azijske banke za infrastrukturne projekte (AIIB) Đinom Lićungom, sa kojim je razgovarala o potencijalnim ekonomskim ulaganjima.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи