Banatski Dvor spreman do novembra

Da bi skladište u Banatskom Dvoru bilo spremno za zimu, neophodna su 22 miliona evra. U "Srbijagasu" računaju na pomoć države, ali uveliko razmišljaju i o komercijalnim kreditima. Skladište će biti spremno do 1. novembra, rekao za RTS generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao je za RTS da se na skladištu gasa Banatski Dvor maksimalno radi i da će to skladište biti završeno oko 1. novembra. 

Sanirane su podzemne vode i raspisan tender za nabavku opreme za proizvodnju gasa. A sa "Naftagasom" dogovaraju otvaranje 14 novih bušotina.

Da bi skladište u Banatskom Dvoru bilo spremno za zimu, neophodna su 22 miliona evra. U "Srbijagasu" računaju na pomoć države, ali uveliko razmišljaju i o komercijalnim kreditima.

U skladištu sada ima 120 miliona kubnih metara gasa, a planirano je još oko 500 miliona kubika. To znači da bi dnevno moglo da se povlači po pet miliona kubika, što je Srbiji dovoljno za toplane i individualna domaćinstva.

Trenutno, kažu, nema punjenja, jer nema uslova. Pre svega mora da se kupi dovoljno ruskog gasa.

"U ovom delu godine verovatno nećemo utiskivati gas jer je preskup. Trenutno je 440 dolara, u sledećem kvartalu biće 330. Planiramo da uz još jednu kompresorsku stanicu počnemo utiskivanje gasa onog momenta kad njegova cena bude između 200 i 230  dolara za 1.000 kubnih metara", rekao je Bajatović.

"Srbijagas" i "Gasprom" potpisali su i memorandum za Banatski Dvor, koji bi mogao da bude distributivni centar za balkanski region.

U "Srbijagasu" nisu zabrinuti ni zbog nedavnog dogovora Moskve i Budimpešte o gradnji regionalnog skladišta u Mađarskoj. Procenjuju da to ne ugrožava Banatski Dvor i da je nedavna gasna kriza velika opomena svima.

"Nikakav ugovor između "Gasproma" i Mađara neće ugroziti Banatski Dvor", istakao je Bajatović.

Delegacija "Gasproma" stiže u "Srbijagas" oko 20. marta. Razgovaraće se o vrednosti kompanije i potrebnim ulaganjima. Formiranje zajedničkog preduzeća može se očekivati tek početkom leta kada se razmotre sve mogućnosti.   

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво