Regionalna saradnja ključ izlaska iz krize

Privredna saradnja u regionu ključ je izlaska iz krize sa kojom se sve zemlje suočavaju, zaključili su crnogorski i srpski privrednici na poslovnom forumu pod nazivom "CEFTA - prepreke i mogućnosti".

Ključ izlaska iz krize sa kojom se sve zemlje suočavaju jeste privredna saradnja u regionu, zaključili su crnogorski i srpski privrednici na poslovnom forumu pod nazivom "CEFTA - prepreke i mogućnosti", koji je održan u crnogorskom letovalištu Miločer.

Predsednik Privredne komore Beograda Milan Janković rekao je da je održavanje foruma neposredno pred parlamentarne izbore u Crnoj Gori dokaz da je biznis iznad politike.

"Biznis pokazuje kako stvari treba da se rade za dobrobit svih", poručio je Janković. Potpredsednik Privredne komore Beograda Zoran Milošević ukazao je na nepovoljan odnos u spoljnotrgovinskoj razmeni Crne Gore.

Milošević je naveo da firme sa područja Beograda 20 odsto izvoza plasiraju Crnoj Gori, dok je u strukturi uvoza privrede Beograda, udeo kompanija iz Crne Gore svega oko tri odsto.

Potpredsednica Privredne komore Crne Gore Ljiljana Filipović rekla je da je osnovni cilj "CEFTA" sporazuma priprema za pristupanje Evropskoj uniji.

Filipovićeva je ocenila da su osnovni problemi u dosadašnjoj primeni sporazuma vezani za nemogućnost većeg protoka na carinskim prelazima, pitanje priznavanja sertifikata o kvalitetu, transportnih dozvola i taksi, kao i nelojalna konkurencija, dampinške cene i primena akciza, taksi i stimulacija.

Drugi deo foruma bio je posvećen uspostavljanju bilateralne saradnje preduzeća. Forumu je prisustvovalo preko 30 preduzeća iz Srbije i preko 70 iz Crne Gore iz oblasti energetike, građevinarstva, proizvodnje hrane, telekomunikacija, bankarskog sektora.

Deseti biznis forum organizovali su "Montenegro biznis alijansa" i "Privredna komora Beograda".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво