Januarska plata za četvrtinu manja

Januarska plata je za četvrtinu bila manja u odnosu na decembarsku. Statistika tvrdi da je to pad od 15,9 odsto. Do toga je došla zbog novog obračuna po kome u prosečnu platu ulaze i zarade zaposlenih kod preduzetnika.

Osetan pad januarskih zarada u odnosu na decembarske je uobičajen. Ali, ako uporedimo zvanične podatke iz ta dva meseca, ispada da je januarska plata ovoga puta bila čak za četvrtinu manja.

Međutim, zvanična statistika tvrdi da je to pad od 15,9 odsto. Do ovog mimoilaženja došlo je zbog novog obračuna, po kome u prosečnu platu ulaze i zarade zaposlenih kod preduzetnika.

Prosečna penzija do sada je dostigla 75 odsto plate, iako je njen iznos od oktobra prošle godine nepromenjen. Toliki skok penzija u odnosu na plate nije se svojevremeno usuđivala da obeća svojim glasačima, ni partija penzionera.

"To je sad zbog tih fiktivnih promena u metodologiji koju je statistika podela da primenjuje, ne znam zbog kojih razloga to sada čini, ne verujem da je to zbog penzija", rekao je poslanik PUPS-a Đura Perić.

Ekonomisti protiv smanjenja penzija 

Ekonomista Miroslav Zdravković, kaže da, one koje brinu najave da bi penzije mogle da se smanje, smatraju da ovakva statistika ide na ruku takvim zahtevima.

"Ipak, i ekonomisti koji su se najviše protivili prošlogodišnjem vanrednom povećanju penzija, sada su protiv smanjenja", rekao je Zdravković.

U Zavodu za statistiku tvrde da je prosečna plata, u koju prvi put ulaze i zarade 350.000 onih ,koji rade kod preduzetnika, realnija.

Poštujući statistička pravila, Zavod je i decembarsku zaradu, koja je bila preko 38 hiljada dinara, preračunao po novom, pa tek onda uporedio sa januarskom i zato je umesto 25 odsto, pad januarske zarade 15,9 odsto.

"Mi smo pošli od mnogo parametara, mi se za taj posao pripremamo od 2006-te godine, to je bio praktično zahtev Evropske unije, prema nama da harmonizujemo statistiku zarada", rekao je direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи