Читај ми!

Zapadni Balkan u drugom poluvremenu krize – kako obuzdati inflaciju, a ne ugroziti privredni rast

Zapadni Balkan i ceo svet su u drugom poluvremenu krize kojoj se ne sagledava kraj, poruka je sa Samita ministara finansija i guvernera regiona u Bečićima. Traži se odgovor na pitanje kako obuzdati inflaciju, a ne ugroziti privredni rast. Spremni smo da pomognemo i finansijski, kaže regionalna direktorka MMF-a za Zapadni Balkan i potvrđuje da se sa Srbijom već razgovara o novom aranžmanu.

Nakon dve godine pauze, zbog pandemije, u Bečićima ponovo ekonomski i finansijski stručnjaci regiona i svet – saglasni na probleme koje je donela pandemija samo su se nadovezali novi uzrokovani ratom u Ukrajini i sve zemlje se suočavaju s rastom inflacije i javnog duga.

Jačina inflatornog udara premašila je sva očekivanja s početka godine. Sjedinjene Države i Kina već su u recesiji, a ka njoj ide i Nemačka, kažu u MMF. Inlfatornog udara nije pošteđen ni Zapadni Balkan.

"Visoka inflacija u regionu ne treba da čudi, jer domaćinstva 50 odsto zarade troše na energente i hranu. U Evropskoj uniji se troši 23 odsto. Zbog poskupljenja hrane i pića cene rastu. Zato države treba da pomažu najugroženije građane i preduzeća. Istovremeno, treba sprečiti rast zarada u javnom sektoru da bi se suzbila poskupljenja, bolji su jednokratni bonusi", rekla je Stefani Verena Eble, šefica kancelarije MMF-a za Zapadni Balkan.

Sledeći savet je da se radi na oporavku energetskog sektora, da se zaustavi intenzivni uvoz energenata uz stimulisanje štednje struje.

"Uveli smo četiri blok tarife sa četiri različite cene, s time da oni ljudi koji troše manje plaćaju manje. Ko troši više plaća veću cenu", naveo je Filip Nikoloski, zamenik ministra finansija Severne Makedonije.

Svim državama u regionu fali novca, a rešenje je ili povećanje zaduženosti ili bolja naplata poreza i suzbijanje šverca. Posle nedavne zaplene 1,5 milijardi cigareta u Luci Bar u budžete Bosne i Hercegovine i Crne Gore slilo se dodatnih 85 miliona evra.

"Luka Bar bila je, nažalost, izvor oko 20 odsto nelegalnih belih cigareta koje se proizvode uglavnom u Kini i Dubaiju i proizvode se isključivo za potrebe šverca. Globalno, ali sa posebnim fokusom na bogata evropska tržišta. Povećanje od 15 miliona u Crnoj Gori bilo je više nego dovoljno da izbalansira i kompenzira gubitke od akcize na gorivo", rekao je Goran Pekez iz kompanije "JTI".

"Još ima prostora za suzbijanje šverca. Ovog puta se radi o prekograničnom švercu. Mi smo zaista 'Otvoreni Balkan' u smislu kriminala i šverca. Nadam se da ćemo biti i za promet ljdui i kapitala", istakao je Aleksandar Damjanović, ministar finansija Crne Gore.

Za crnogorskog ministra "Otvoreni Balkan" je šansa za energetsku stabilnost i razvoj regiona, a predstavnici međunarodnih institucija poručuju – iz začaranog kruga problema niko ne može da izađe sam.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво