Читај ми!

Sve više praznih štala u valjevskom kraju, stočari se odlučuju da prodaju krave

Valjevska sela i njihovi domaćini oduvek su bili poznati po dobroj voćarskoj, ali i stočarskoj proizvodnji. Sedamdeste i osamdesete bile su zlatne godine tovnog govedarstva, a zatim i mlečnog govedarstva. Zbog rasta troškova proizvodnje i sušne godine najnoviji podaci sa terena govore o sve manjem broju muznih krava.

U štali domaćina Vladimira Mitrovića iz sela Paune kod Valjeva krave za ponos.

Trenutno je na muži 16 krava, jedan deo je pred teljenjem i nešto junica. Da bi postigao visoku mlečnost i bio siguran u kvalitet i kvantitet dobijenog mleka, na ovom gazdinstvu, vode računa o genetici i zato su sva grla su iz sopstvene proizvodnje. Krave jesu za ponos, ali je njihova isplativost na granici, kaže domaćin.

"Mleka će biti, ali količine se smanjuju, iskreno da vam kažem nema više naroda, ovako su ostali pojedinci koji ne mogu da nadoknade ono što je izgubljeno u prethodnim godinama. Svedok sam ovde u našem kraju nestaju krave, komšije jedan po jedan prodaju", kaže Vladimir Mitrović iz sela Paune.

Prema njegovim rečima, minimalna proizvodnja po grlu bi trebalo da bude oko 5.000 litara do 5.500 po grlu, a njegovo domaćinstvo ne funkcioniše ispod 200 litara po grlu.

Održati stočni fond u ovim kriznim vremenima, naročito kada je reč o mlečnom govedarstvu je veliki posao i zadatak, naročito kada je pred nama duga jesen i hladna zima, zato septembarske dane valja iskoristiti za dobru pripremu.

"Počeo je septembar, poljoprivredni proizvođači imaju mogućnost kada je solidna vlažnost zemljišta, da zaseju određene kulture koje na proleće stižu rano, a to se pre svega odnosi na stočni kelj ili perko koji se koristi u ishrani muznih krava", kaže dr Radosav Vujić iz PSSS Valjevo.

Vlada Srbije zabranila izvoz sirovog i pasterizovanig mleka do kraja septembra. Zadatak nove Vlade je prema rečima Nedimovića da se pozabavi merama vezanim za junice kako bi Srbija imala više mleka ali I to, kako je rekao, mora biti vezano i sa mlekarskom industrijom.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво