I "Honda" masovno povlači vozila

Drugi po veličini japanski proizvođač automobila "Honda" potvrdila da zbog neispravnih vazdušnih jastuka povlači pola miliona vozila širom sveta. "Honda" će imati gubitak i do 33 miliona dolara.

Kompanija "Honda", drugi po veličini japanski proizvođač automobila, samo dan nakon što je "Tojota" saoštila da će zbog problema sa kočnicama ponovo biti pregledano više stotina hiljada vozila, potvrdila je da zbog neispravnih vazdušnih jastuka povlači pola miliona vozila. 

Gigantsku japansku automobilsku industriju, koja poslednjih decenija obara svetske rekorde po broju prodatih i proizvedenih vozila, teško su pogodila dva istovremena masovna opoziva automobila.

"Hondin" najnoviji opoziv ukupno 438.000 automobila odnosi se na popularne modele "akord" i "sivik" iz 2001. i 2002. godine, zbog problema sa vazdušnim jastucima ispred vozača. Među opozvanim vozilima su i minivan "odisej", sportsko-terensko vozilo CR-V i "akura" iz 2002. godine.

Kompanija je isti tehnički problem sa oko 514.000 vozila rešavala 2008. i 2009. godine, a pre 12 dana "Honda" je objavila plan opoziva 646.000 vozila povodom problema sa električnim podizačima stakala.

Pored 379.000 automobila opozvanih u SAD, "Honda" će na tehnički pregled pozvati oko 42.000 vozila u Kanadi, nekoliko hiljada u Japanu i oko 13.000 jedinica u drugim zemljama.

Drugi po veličini japanski proizvođač automobila, priznao je da je 12 osoba povređeno u vezi sa problemima koji su se javili sa vazdušnim jastucima u SAD u julu 2009. godine, a registrovan je i jedan incident sa smrtnim ishodom u maju 2009. godine.

Finansijski direktor "Honde" Joići Hojo izjavio je da će opoziv oko pola miliona vozila najverovatnije koštati između dve i tri milijarde jena što je između 22 do 33 miliona dolara.

Sva opozvana vozila izrađena su u "Hondinim" američkim i kanadskim pogonima, a vazdušne jastuke proizvela je japanska korporacija "Takata", koja snabdeva i niz drugih auto-kompanija u svetu.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи