Читај ми!

Srpsko-egipatska saradnja, proizvodi kruševačkog "Marela" stižu u Kairo

Poslovni forum "Srbija-Egipat", na kojem je potpisano više sporazuma o saradnji, održan je pre manje od mesec dana. Jedan od prvih konkretnih rezultata je nova srpsko-egipatska kompanija "Atomik" u Kairu, koja će proizvoditi elektro-energetsku opremu. Jedan od partnera je preduzeće "Marel" iz Kruševca.

Za četvrt veka rada kruševačke kompanije "Marel", njeni proizvodi stigli su u 60 zemalja. Gotovo 90 odsto elektro-energetske opreme koju proizvode prodaju u inostranstvu.

Novo tržište im je Egipat, a preko njega očekuju i nove poslove u arapskim i afričkim zemljama.

"Ovde sam da sagledam proces proizvodnje, paletu proizvoda, obučenost ljudi, kao i da se dogovorimo o radu zajedničke kompanije. Video sam i mogućnosti regiona za širu saradnju, a to ću preneti kolegama", poručuje Ahmed Baha, direktor menadžmenta egipatske kompanije "Atomik".

Sa otvaranjem egipatskog tržišta, u "Marelu", koji zapošljava stotinak radnika, nadaju se proširenju proizvodnje, ali i zapošljavanju novih radnika.

Vladimir Raičević, direktor kompanije "Marel" Kruševac ističe da država treba da im obezbedi bolje uslove, kako bi mogli efikasnije da rade.

"Ne samo u cilju rada, već da stvorimo socijalno-ekonomski ambijent gde će ljudi da rade u dobrim uslovima i kako bi mogli da stiču nova industrijska znanja koja su neophodna. Znanje se plaća u svetu. Rad kao rad nije na velikoj ceni, ali industrijsko znanje jeste", kaže Raičević.

Skroman rast trgovinske razmene

Trgovinska razmena Srbije i Egipta u prvih pet meseci ove godine beleži rast od 75 odsto i to je skromno, smatraju upućeni, s obzirom na potencijale.

Aleksandra Aleksić, koordinatorka za industriju RPK Kruševac objašnjava da se iz Rasinskog okruga na tržište Egipta izvoze spoljne pneumatske gume za poljoprivredne mašine, kao i unutrašnje za poljoprivredne mašine, potom cevi i priključci od plastike, ali i ostali alati.

"Rasinski Okrug najviše iz Egipta uvozi pomorandže, amonijum-nitrat za eksplozive, proizvode od stakla i druge proizvode", navodi Aleksićeva. 

Potpisivanjem sporazuma o slobodnoj trgovini sa Egiptom stvoriće se uslovi za veću obostranu spoljno-trgovinsku saradnju i poslovanje bez prepreka.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво