Читај ми!

Srpska jabuka ozbiljan "igrač" na svetskom tržištu, proizvođači očekuju dobar rod

Ljudi sve manje jedu jabuke, upozorava Svetska konferencija proizvođača jabuka i krušaka. Više od 200 učesnika iz 23 zemlje je u Beogradu. Srbija je tek treća zemlja van Evropske unije u kojoj je taj događaj organizovan.

U Evropskoj uniji se godišnje proizvede oko dvanaest miliona tona jabuka i dva miliona tona krušaka. Prognoza je da će se proizvodnja u EU povećati, a da će se u ostalim zemljama, Kini i Sjedinjenim Američkim Državama blago smanjiti.

Veći problem je, smatraju u "Prognozfrutu", što se jabuke manje jedu.

"Treba raditi na afirmaciji potrošnje jabuka kroz nove proizvode i ukuse. Sve je više sorti jabuka, ali proizvođači moraju da znaju ko su potrošači. Na severu Evrope se traže određene sorte, a na istoku Evrope sasvim druge", kaže Luk Vanuarbek iz "Prognozfruta".

Dodaje da treba da se poboljša i kvalitet roda, jer je Evropu zahvatilo nekoliko sušnih talasa, te pojašnjava da tehnologija u tome može da pomogne.

Koliko Srbija zaradi od izvoza

Sa godišnjom proizvodnjom od 550.000 tona jabuka i krušaka, Srbija je ozbiljan "igrač".

"Količinski, preko 190 hiljada tona proizvoda jabuke i kruške izvezemo godišnje. Po tom osnovu, ostvarimo devizni priliv od preko 135 miliona dolara", kaže državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Senad Mahmutović.

Deni Robertson, direktor USAID Srbija, navodi da se agrar ubrzano razvio u protekloj deceniji u Srbiji, posebno voćarstvo, zahvaljujući ulaganjima u savremene voćnjake i unapređenje logistike.

Narednih dana počinje berba sorte gala, a završiće se berbom jabuka greni i fudži.

Kakav rod se očekuje 

Zahvaljujući primeni agrotehničkih mera, mrazevi, a potom suša, nisu ostavili teže posledice i proizvođači očekuju dobar rod.

Boris Bošnjak iz "Atos fruktuma" kaže da se prognozira da će ove godine rod biti veći u Evropi za čak milion tona, te da će prodaja biti pod pritiskom.

"Ako imate dobar kvalitet, to ne bi trebao da bude problem", poručuje Bošnjak.

Rusko tržište ostaje važno, ali se poslednjih godina srpske jabuke mogu naći i u Velikoj Britaniji, na Bliskom i Dalekom istoku.

Zahvaljujući državnim sporazumima otvorena su tržišta Egipta, Indonezije, a uskoro i Kine.   

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво