Читај ми!

Čadež: U okviru Otvorenog Balkana neće biti zabrane prometa brašna, šećera, ulja i osnovnih namirnica

Hoće li region i Srbija ove jeseni imati hranu i energente? O tome su proteklih dana u Tirani govorili predstavnici Srbije, Severne Makedonije i Albanije. Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kaže za RTS da se sporazumom koji je u pripremi i koji će biti potpisan u Beogradu u septembru definiše da u okviru "Otvorenog Balkana" neće biti nikakvih zabrana prometa brašna, šećera, ulja i osnovnih namirnica. Jedan sporazum koji će okvirno definisati spremnost da između sebe imamo uvek slobodan protok robe, ističe Čadež.

Marko Čadež je gostujući u Dnevniku RTS-a izjavio da su se sastanci država Zapadnog Balkana ustalili, pre svakog samita se radi ozbiljno na sporazumima i na onome što treba da ubrza protok ljudi, robe i kapitala.

"U radnim grupama smo razgovarali o sporazumima o bezbednisti hrane, energetike. Taj sporazum se sada izrađuje i biće potpisan u Beogradu u septembru. Sporazumom definišemo da u okviru 'Otvorenog Balkana' neće biti nikakvih zabrana prometa brašna, šećera, ulja i osnovnih namirnica. Jedan sporazum koji će okvirno definisati spremnost da između sebe imamo uvek slobodan protok robe", rekao je Čadež.

Albanska strana je, dodaje, dovela kupce i razgovarali "su s nama kako da formiramo bolje i konkurentnije cene".

"Ne morate da kupujete šećer iz Nemačke kada u Albaniji možete da dobijete povoljniji šećer iz Srbije. To će ohrabriti i privednike da prave dugoročnije ugovore", naglasio je Čadež.

Sporazum će imati i odredbu o zabrani reeksporta, tako da ne dolazi do nekih manipulativnih radnji.

Čadež dodaje da ne vide nijedan problem u snabdevenosti.

"Imali smo razgovore s Vladom u poslednja dva meseca oko šećera. Ima ga dovoljno kao i ostalih životnih namirnica. Sada je malo veći izazov svinjsko meso. Kukuruz jeste skuplji, pa proizvođači gledaju kako da ograniče proizvodnju da ne bi poslovali s gubicima", navodi Čadež.

Predlog je, napominje, da se cena živog mesa definiše prema ceni kukuruza, u faktoru osam prema jedan.

"Predlažemo Vladi da se ukinu maksimalne cene i da se ograniči cena marže u maloprodaji da ne bi došlo do špekulacija. Ograničenja se uvode kao vid hitne mere da bi se zaštitio potrošač i da bi se u tom periodu, koji nije dug, videlo kako da se reše problemi", kazao je Čadež.

Dodaje da se ukidaju se sve takse i dažbine koje su do sada važile za uvoz ili izvoz poljoprivrednih ili prehrambenih proizvoda. "Sve takse su navedene, biće potpisano u Tirani, što će dodatno da olakša trgovinu i omogući povoljniju cenu", navodi predsednik PKS-a.

Ističe da će očigledno doći do poskupljenja struje.

"Za sada, kada je industrija u pitanju, mislim da do kraja avgusta važi cena za privredu od 75 evra po megavat-času. Čini mi se da će tu morati da bude korekcija. Ne možete da očekujete da EPS funkcioniše kako treba a da imate cenu koja je nerealno niska. Ne očekujemo neko radikalno povećanje cena. Očekujem da s Vladom dođe do dogovora", kaže Čadež.

Za sada, dodaje, funkcioniše transport ka Ruskoj Federaciji ali i iz Ruske Federacije, kao i Ukrajine i Belorusije, ali teško.

"Prevoz je više od dva puta skuplji nego što je bio, teže se ljudi odlučuju da voze do tamo. Uvoz i izvoz funkcionišu, doduše veoma otežano. Problemi su veliki kada je u pitanju dostavljanje robe", zaključio je Čadež.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво