Читај ми!

Prikolice pune lubenica, ali bostandžije nezadovoljne

Selo Osipaonica kod Smedereva poznato je po lubenicama. Plodno zemljište u blizini Velike Morave, pogoduje ovom slatkom plodu, koji se prodaje na brojnim pijacama u Srbiji. Ovogodišnji rod je dobar, ali je otkupna cena mala, pa se bostandžije iz ovog sela suočavaju sa problemima.

Selo Osipaonica, ima nešto više od 4.000 meštana, a gotovo 250 domaćinstava se bavi uzgojem i prodajom bostana.

"Varira od godine do godine, ali otprilike, od 250 do 300 hektara bostana, možda je to i prebacilo, prinos je bio odličan, lubenica je slatka, bilo je dosta sunca", kaže Goran Vasić, predsednik MZ Osipaonica.

Krupne i slatke lubenice, natovarene u prikolice, čekaju svoje kupce. Bostandžije zadovoljne plodom i prinosom, ali ne i otkupnom cenom na veliko od 10 dinara. Kažu da je prethodne tri godine, zarada bila dobra. Ove, jedva da imaju da pokriju troškove ulaganja.

"Lep je i dobar i sve je lepo urađeno, iskoštali smo se ne pitaj, a ne možemo da uzmemo ni trećinu od toga, a što smo uložili, Bog da prosti. Cena je katrastofalna, ništa, niti možeš da prodaš. Dođu po sto kila i kupe i to je kao na veliko, pa mi smo navikli na tone i na tone", kaže Milanka Velimirović.

Violeta Katić kaže da je prošla godina bila dobra, da se lubenica na veliko prodavala do 20, 25 dinara, a na malo od 30-40 pa i 50 čak je bilo.

Porodica Janković ima četiri hektara zemlje pod lubenicama. Uzgojem se bave već 15 godina, a kako kažu, od ovog posla može da se živi. Ipak, ove godine, više od polovine ranog roda, nisu uspeli da prodaju.

"Dosta je propalo zato što je bilo dosta toplo, i nismo imali dovoljno kupaca. Ima i dosta uvezeno iz Grčke, Albanije, i naš je stigao bostan i sve se to poklopilo. Pogotovo te rane sorte, nismo uspeli sve da prodamo, sad ove kasnije već idu. Ali ove godine je dosta niska cena, biće male zarade", kaže Saša Janković, bostandžija iz Osipaonice.

Stefan Janković, nakon završenog radnog dana u firmi, odlazi u njivu, kako bi pomogao porodici u branju lubenica. Kako kaže, obaveze su velike, a pomoćne radne snage i pored povećanja dnevnica, sve je manje.

"Što se tiče tih nekih fizičkih radova, to možemo da obavimo, ali što se tiče kapaciteta, ne možemo sve da podržimo. Treba nam dosta radnika, imamo problem sa radnom snagom, omladina je zapošljena po kompanijama, tako da, možda ćemo i da smanjimo sledeće godine. Mi smo i povećali dnevnice, to ide i do 3.500 dinara, međutim, omladini je jednostavno teško to da radi", kaže Stefan Janković.

Bostandžije kažu da je i ranije bilo loših godina za prodaju bostana. Ipak, ljubav prema plodu i tradiciji ovoga sela ostaje nepokolebljiva, a ovi vredni ljudi, garantuju, da su naslađe lubenice, baš iz njihove Osipaonice. U njenu čast, već 21 godinu, održava se čuvena manifestacija "Bostanijada," koja okuplja proizvođače iz Podunavskog i drugih okruga.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво