Читај ми!

Mihajlovićeva o ruskom gasu, interkonekciji sa Bugarskom i stanju u EPS-u

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da država čini i činiće sve što može kako bi obezbedila stabilno i sigurno snabdevanje gasom. Istakla je da je za dugoročnu stabilnost neophodna izgradnja gasovoda koji će povezati Srbiju sa drugim državama u regionu. Ponovila je da neće biti restrikcija struje, kao i da država stoji uz EPS.

Zorana Mihajlović za Televiziju Pančevo izjavila je da Srbija čini sve da se spremi za zimu, kao i da je to glavno pitanje danas za sve države u Evropi i svetu, prenosi se u saopštenju Ministarstva.

"Kada je u pitanju snabdevanje gasom, radimo na tome da od naredne godine imamo mogućnost da 30 ili 40 odsto naše godišnje potrošnje ovog energenta dobijemo i od drugih dobavljača. Danas smo zavisni 100 odsto od ruskog gasa i niko od toga ne beži, iako se stvara priča da neko ne želi ruski gas", navela je ministarka.

Kada će biti završena gasna interkonekcija sa Bugarskom 

Istakla je i da će interkonekcija sa Bugarskom biti završena septembra naredne godine, kao i da ćemo tada dobiti mogućnost nabavke gasa iz Azerbejdžana, sa čijim ministarstvom smo potpisali sporazum o saradnji i pregovaramo o nabavci za narednu godinu, sa LNG terminala u Grčkoj ili bilo kog drugog dobavljača.

"Oko 700 hiljada domaćinstava u Srbiji koristi gas, privreda umnogome zavisi od ovog energenta i zato se pripremamo kao da će biti najgora zima. Imamo ugovor sa Rusijom o dve milijarde kubnih metara gasa, obezbedili smo pola milijarde u skladištu u Mađarskoj, istovremeno punimo naš deo skladišta u Banatskom Dvoru", objasnila je Mihajlovićeva.

O povezivanju u gasnom sektoru

Istakla je da je cilj da Srbija bude tranzitna država i da će povezivanje u gasnom sektoru sa drugim zemljama regiona osigurati stabilnost u snabdevanju ovim energentom.

"To znači stabilnost sistema, političku jačinu i dodatni prihod od tranzita. Cilj je da se povežemo i sa Rumunijom, Severnom Makedonijom, Hrvatskom, BiH, i ne samo u gasu, već i kada je u pitanju visokonaponska mreža", naglasila je Mihajlovićeva.

"Neće biti restrikcije struje"

Prema njenim rečima, izgradnja novih kapaciteta koji za proizvodnju energije koriste OIE nije pitanje volje, već je to jedini način da elektroenergetski sistem bude stabilan.

Ponovila je da neće biti restrikcija struje i da sva javna preduzeća u ovom sektoru moraju da budu efikasnija i da sprovode planove i strategiju države.

"Najmanji problem je novac, a najveći nemogućnost da izađemo iz okvira i da shvatimo da lobiji koji postoje ne rade u interesu građane i države. Država stoji uz ‘Elektroprivredu Srbije' i uradićemo sve da ovo preduzeće, koje je najbitnije u zemlji stane na noge i bude u mogućnosti da proizvodi dovoljne količine energije za naše potrebe", rekla je ministarka.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи