Читај ми!

Ukinuta zabrana izvoza pšenice i kukuruza

Vlada Srbije je na današnjoj sednici donela odluku o ukidanju mere zabrane izvoza pšenice i kukuruza, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede.

Takva odluka je doneta usled analize trenutnog stanja i zaliha pšenice nakon žetve, saopštilo je ministarstvo.

Slobodan izvoz će biti na snazi do početka jeseni, kada će se izvršiti nova procena stanja i ukupnih zaliha ključnih žitarica, te će se u skladu s tim i preduzeti dalji koraci.

Takođe, na sednici vlade je doneta i odluka o odobrenju izvoza 4.000 tona rafinisanog suncokretovog ulja u rinfuzu.

Vlada Srbije donela je izmenjenu odluku o privremenoj zabrani izvoza evro dizela EN 590, kojom se ona produžava za još sedam dana, imajući u vidu da i dalje traje energetska kriza na svetskom tržištu i mogućnost nastanka kritične nestašice ove robe bitne za građane Srbije.

Vlada je donela odluku da uputi humanitarnu pomoć u robi i prehrambenim proizvodima Saveznoj Republici Somaliji u vrednosti od 39.886.787,60 dinara i Demokratskoj Republici Sao Tome i Prinsipe u vrednost od 25.366.000,00 dinara, s obzirom na nestašicu mnogih proizvoda izazvanu velikim sušama u ovim zemljama.

Ova odluka predstavlja potvrdu politike unapređivanja humanitarnih aktivnosti Republike Srbije na globalnom planu i produbljivanja međudržavnih odnosa i saradnje sa ovim državama, navodi se u saopštenju Kancelarije za saradnju sa medijima.

Članovi Vlade usvojili su Zaključak o usvajanju Nacionalnog programa za usvajanje pravnih tekovina Evropske unije (NPAA) 2022–2025. godine, kojim se obezbeđuje poštovanje i ispunjavanje obaveza iz procesa pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji u delu planiranja preostalog usklađivanja zakonodavstva sa pravnim tekovinama Evropske unije.

U saopštenju se dodaje da dokument predstavlja jasan pregled obaveza koje proističu iz procesa pregovora o pristupanja i usklađivanja zakonodavstva, a istovremeno omogućava uvid u aktuelno stanje u klasteru i poglavlju pregovora u skladu sa važećom metodologijom.

Pripremljen je u saradnji nadležnih ministarstava, posebnih organizacija i službi Vlade Srbije, kao i ostalih institucija, koje su deo koordinacionog sistema uređenog Odlukom Vlade o formiranju Koordinacije za proces pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji i Tima za podršku pregovorima, a u skladu sa smernicama glavnog pregovarača – ministra za evropske integracije.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво