Читај ми!

Evropska unija apeluje na štednju goriva na svim nivoima, ali i na međusobnu ispomoć

U Evropi raste strepnja da se ni nakon remonta "Severnog toka 1", zbog kojeg je prekinut dotok ruskog gasa, isporuka tim gasovodom neće nastaviti. Evropska unija apeluje na štednju energije na svim nivoima, ali i da manje pogođene zemlje pomognu onima koje najviše zavise od ruskog gasa. Nemačka i Češka su sklopile sporazum o međusobnoj ispomoći, što predlažu i drugim članicama. Naftne kompanije širom Evrope traže ukidanje ograničenja cene derivata, u suprotnom, upozoravaju, biće nestašica goriva.

"Severni tok 1" je jutros presušio, Rusi su zavrnuli slavine zbog remonta. Iako su najavili da će biti završen do 21. jula, Evropa strepi da se posao ne produži, ali i od najgoreg scenarija da se isporuke uopšte neće nastaviti.

Gasovod "Severni tok" direktno spaja Rusiju i Nemačku cevima ispod Baltičkog mora. Zbog rata u Ukrajini, to je sada glavni gasni pravac snabdevanja potrošača u Zapadnoj i Centralnoj Evropi ruskim gasom. Raste neizvesnost od potpunog prekida dotoka gasa.

"Svi su zabrinuti zbog ovoga. Kada se završi period održavanja, onda bi trebalo da vrate protok na 40 odsto punog kapaciteta. Ali šta ako to ne urade? Onda imamo još manje šanse da preživimo zimu", upozorava Fabijan Huneke, energetski stručnjak "Energi Brainpool".

Karsten Bžeski, glavni ekonomista evrozone, ističe da su poslednjih dana i nedelja, finansijska tržišta pretrpela pravi šok, jer postoji uverenje da gas neće teći nakon tih deset dana održavanja Severnog toka.

"To bi značilo ‘scenario recesije’", ocenjuje Bžeski.

Šta ako gas prestane da teče 

Austrija koja se snabdeva i preko ukrajinskog gasovoda, potvrdila je da već dobija 70 odsto manje ruskog gasa.

Nemačka, koja je direktno pogođena zatvaranjem Severnog toka, sa Češkom je sklopila sporazum o međusobnoj ispomoći u slučaju nestašica gasa, što predlažu i drugim članicama.

"Potrebna je spremnost zemalja koje su manje pogođene ruskim energetskim ratom da pomognu onima koje najviše zavise od Rusije. Ne sme se desiti da bilo koja zemlja Evropske unije potpuno ostane bez gasa", ističe Jozef Sikela, češki ministar industrije i trgovine.

Nemački ministar ekonomije i energetike Robert Habek navodi da je ekonomska strategija te zemlje bila fokusirana na ruski gas, zbog čega su izgrađeni Severni tok 1 i 2.

"Ako uspemo, izgradićemo dva plutajuća terminala u Nemačkoj do kraja godine. Želimo da delujemo veoma brzo i moći ćemo ubuduće da uvozimo gas u Evropu i Češku", poručuje Habek.

Evropska unija apeluje na štednju energije na svim nivoima. A naftne kompanije širom Evrope traže ukidanje ograničenja cene derivata, u suprotnom, upozoravaju – biće nestašica goriva.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи