Читај ми!

Privrednici Srbije i Irana o jačanju saradnje

Privrede Srbije i Irana mogu uspešno da sarađuju i ekonomske veze podignu na znatno veći nivo u skoro svim oblastima, počev od industrije hrane, preko energetike, turizma i zdravstva do telekomunikacija i najsavremenijih tehnologija, istaknuto je na Poslovnom forumu koji je u Privrednoj komori Srbije (PKS) okupio više od 80 srpskih i iranskih privrednika i predstavnika poslovnih asocijacija.

Predstavnici privreda i vlada dveju država saglasni su da odlični politički odnosi daju zeleno svetlo boljoj privrednoj saradnji, koja zaostaje za realnim mogućnostima, kao i zajedničkim poslovima kompanija, navodi se u saopštenju PKS.

Dodaje se da ključnu ulogu u jačanju ekonomskih odnosa, između ostalog, imaju i privredne komore koje su otvorene za konkretne predloge i inicijative biznisa.

Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize i internacionalizaciju PKS rekao je da je privreda Srbije otvorena za nove poslove sa iranskim partnerima.

"Dobri politički odnosi i pozitivna iskustva u poslovanju snažan su impuls novoj stranici naše ekonomske saradnje", istakao je Vesović.

Naglašava da veliki broj srpskih privrednika koji već posluje sa Iranom želi da poboljša i nađe nove kanale komunikacije i rada, što će umnogome doprineti ekonomskom razvoju obe zemlje, posebno u aktuelnim kriznim vremenima.

"Veliki broj učesnika poslovnog foruma znak je odlučnosti dveju zemalja da međusobno više sarađuju i iskoriste raspoložive kapacitete i potencijale", ocenjuje direktor Organizacije za promociju trgovine Irana, Alireza Pejman-Pak, prenosi se u saopštenju.

Navodi da su ekonomije Zapadnog Balkana i Bliskog istoka "veoma živahne i da bi bilo dobro da udruže snage kako bi se pojačala stabilnost zemalja ovih regija".

Ističe da njegova zemlja, iako pod sankcijama, ostvaruje značajne rezultate u spoljnotrgovinskoj saradnji i da spoljna trgovinska razmena Irana iznosi oko 120 milijardi dolara.

Stevan Nikčević, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija najavio je da će nakon formiranja Vlade Srbije biti i imenovan kopredsedavajući Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Irana i da će naredni sastanak biti održan u Teheranu.

Jagoda Lazarević, pomoćnik ministra za ekonomsku diplomatiju u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, poručuje da je diplomatija u funkciji privrede i da je njen zadatak da podrži i pomogne kompanije da se pozicioniraju na novim tržištima.

Hosein Selahvarzi, potpredsednik Privredne komore Irana, navodi da su glavni izazovi saradnji platni promet, carinske procedure i nepostajanje sveobuhvatne baze informacija i da treba intenzivno raditi na njihovom prevazilaženju.

Rašid Hasan Pur Baei, ambasador Irana u Srbiji, ističe otvorenu podršku većoj privrednoj saradnji i prevazilaženju svih barijera u poslovanju kompanija.

U okviru foruma održane su prezentacije ekonomskih i investicionih potencijala Srbije i Irana, kao i bilateralni sastanci privrednika.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prošle godine ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije sa Iranom iznosila je 50,8 miliona dolara, što je povećanje od 115,2 odsto u 2020. godinu, kaže se u saopštenju PKS.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво