Читај ми!

Savet za BDP: U julu se očekuje pad inflacije

Premijerka Ana Brnabić predsedavala je zajedničkoj sednici Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) i Komisije za kapitalne investicije na kojoj su analizirani postignuti rezultati u privrednim oblastima u prvom kvartalu 2022. godine koje utiču na BDP i razmatrani koraci koje treba preduzeti kako bi rezultati u svim sektorima do kraja godine bili zadovoljavajući.

U prvom kvartalu BDP je iznosio 4,5 odsto, dok su predviđanja za drugi kvartal četiri odsto, rečeno je na sednici. Kada je reč o inflaciji, njen pad se očekuje u julu, saopštila je pres-služba Vlade Srbije.

Na sednici je rečeno da se očekuje nešto manji prinos pšenice u odnosu na prošlu godinu zbog dugotrajne suše koja je vladala, da su kukuruz i suncokret u dobrom stanju, a da se istovremeno radi na otvaranju novih tržišta za izvoz voća i povrća.

Kako se ističe, situacija u oblasti saobraćaja je značajno bolja i tu se beleži rast promenta u svim segmentima, posebno u železničkom. Istovremeno, vodni i avio-saobraćaj postižu značajnije rezultate u odnosu na prethodni period.

Navedeno je da se početkom septembra raspisuju tenderi za izgradnju prvih osam postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, što je od izuzetne važnosti za poboljšanje kvaliteta života građana.

Kada je reč o kapitalnim investicijama, u toku je realizacija projekata iz oblasti saobraćajne infrastrukture, kao i izgradnja gasnog interkonektora sa Bugarskom.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво