Читај ми!

Za nekoliko meseci ruska nafta neće dolaziti na naše tržište, hoćemo li naći alternativu

Prošle su već tri nedelje od kada je Evropska unija uvela embargo na uvoz ruske nafte. Šesti paket snakcija predvideo je zabranu uvoza ruske nafte koja se doprema brodovima, sa izuzetkom zemalja koje nemaju izlaz na more. To su Mađarska, Češka i Slovačka, a Bugarska i Hrvatska su dobile "privremena odstupanja" od sankcija za određene vrste nafte. To znači da za nekoliko meseci ruska nafta neće dolaziti ni na naše tržište.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović kaže za RTS da ruska nafta neće nestati, već će naći nove kupce.

Ističe da je Rusija čak premašila dosadašnju proizvodnju sa 10 na 11 miliona barela dnevno.

"Srbiji je najzanimljivije tržište Mediterana zbog brojnih luka. Ruska nafta se najviše dopremala naftovodima, a od početka rata u Ukrajini raste transport nafte tankerima. Pitanje zagađenja više niko ne pominje, zamena zelenom energijom je skupa i u ovoj situaciji je stavljena sa strane", navodi Mićović.

Objašnjava da će od 5. decembra biti obustavljen uvoz sirove nafte iz Rusije u Evropu što će onemogućiti i dosadašnje snabdevanje Srbije preko naftovoda od ostrva Krk.

"Problem će biti i uvoz derivata nafte koji su proizvedeni od sirove nafte, a koji dolazi iz Mađarske. Ukoliko ti derivati budu proizvedeni od ruske nafte takođe neće moći da budu uvezeni posle 5. decembra", objasnio je Mićović.

Sve zemlje su, kako kaže, u svom uvozu imali rusku naftu i nema mnogo izbora. Zemlje Bliskog istoka su one na koje se najviše računa kada je reč o povećanju proizvodnje nafte. SAD već razmišljaju da relaksiraju sankcije prema Iranu kako bi nadoknadile rusku naftu.

"Velike količine nafte iz Irana i Venecuele su praktično zarobljene u tim zemljama zbog sankcija. I dok SAD troše ogromne količine goriva, one su istovremeno i jedan od najvećih proizvođača i mogu da pokriju svoje tržište, dok je za Evropu to veliki problem, jer treba nadoknadi preko 30 odsto nafte koja je do sada stizala iz Rusije", objasnio je generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

U Srbiju se nafta uvozi iz Iraka, manje količine iz Kazahstana. Ruska nafta do Srbije dolazi tako što je NIS transportuje do Krka, a odatle naftovodom kroz Hrvatsku do Srbije. S obzirom na to da je reč o teritoriji Evropske unije, taj dovod će verovatno biti zaustavljen.

"Srbija će imati onoliko nafte koliko i cela Evropa, odnosno snabdevaće se preko Mediterana. Barže nisu rešenje, to je mukotrpan proces. Eventualno je moguće tim putem dovoziti derivate. Konstanca je na obodu rata u Ukrajini i snabdevanje odatle je problematično i skupo", kaže Mićović.

Drumski i železnički saobraćaj se koristio kada god to nije bilo moguće Dunavom ali i to, kako kaže Mićović, može u kratkom periodu, jer to značajno poskupljuje gorivo.

"Sada treba svi da se naviknemo na visoku cenu nafte. Pojedine zemlje su značajno smanjile akcize ili PDV. Svi će morati da promene način oporezivanja nafte. takođe ovaj sektor ne sme da se previše sputava i mora da se vodi računa o tržišnim cenama, smanjenjem cene benzina stvaraju se nestašice. Ako su troškovi uvoznika veći od cene po kojoj mogu da prodaju neminovne su nestašice. Uvoz mora da se isplati", istakao je Mićović.

Kako kaže, i da danas stane rat u Ukrajini, sankcije prema Rusiji će još dugo ostati a samim tim i ovi problemi.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво