Читај ми!

Porodična sloga i rad od nule – po čemu je još poznat Šojić iz Mirosaljaca

U ariljskom kraju malinjaci su počeli da rude. Uprkos strepnji od elementarnih nepogoda, voćari beru svaki zreli kilogram. Tako je i u porodici Čakarević u Mirosaljcima. Dok sezona ne bude u punom jeku i ne stignu sezonci, sami obavljaju taj posao, usklađujući i sve druge poslove na selu. Po prezimenu nisu poznati, ali predvodnik domaćinstva Šojić poznat je i u regionu.

Dan uoči ispita, čijim će polaganjem biti korak bliže odbrani mastera i zvanju inženjera, Jasmina Čakarević se kaže ne odriče ni berbe malina.

 "Dan ovde u malinama krene oko sedam ujutru i bere se do osam, pola devet uveče. I onda se tu napravi pauza do dvanaset u noć i uči se dva, tri sata posle ponoći. I onda ponovo ujutru u maline", kaže Jasmina Čakarević iz Mirosaljaca.

Porodičnom slogom i radom od nule su kažu stigli do nekoliko hektara voćnjaka i bave se svim granama poljoprivrede od kojih se može stvoriti prihod. Tvrde, to se i u Srbiji može.

 "Sin i ja smo išli na zapad, radili smo nekih osam i po meseci, lepo smo zaradili, ali znači život bez života", kaže Jadranka Čakarević.

Sve su sami stvorili bez ičije pomoći, bez kredita, kaže Mileva Čakarević i ističe da su tako i iškolovali decu. 

"Malo se bavimo sa malinama, malo sa strugarom, malo po pijaci. Traže se više drva, nego maline tačno", kaže Dragan Čakarević iz Mirosaljaca. 

Ni tajne marketinga nisu im strane. Kako da bude ispred drugih ideju je dobio iz filma "Tesna koža". Tako ga već decenijama znaju kao Šojića iz Mirosaljaca.

"Svi me tako zovu i više ja sam zaboravio moje ime, kako je. A inače, puno ovako, gde god dođem, puno smo priznati i svi me ljudi prizivaju, zapituju i tako, slikaju se sa mnom. Ma može li Šojiću, ma može što ne može, zašto da ne može", kaže Milenko Čakarević iz Mirosaljaca.

Taj imidž ga je povezao i sa Lanetom Gutovićem, ali mu je žao što i ove godine nije mogao da ga obraduje prvim malinama.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво