Читај ми!

Inostrani gosti se vraćaju u Srbiju, sela i banje privlačni domaćim turistima

Na samitu lidera incijative "Otvoreni Balkan", koji je nedavno održan u Ohridu, potpisano je nekoliko sporazuma i memoranduma među kojima je i onaj o saradnji u turizmu. Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović ističe da će taj sporazum dodatno omogućiti između ostalog i privlačenje stranih turista u Srbiju i region. Navodi i da prvi pokazatelji najavljuju dobru, ako ne i bolju turističku sezonu od one rekordne 2019. godine.

Marija Labović kaže za RTS da će Sporazum potpisan u Ohridu na samitu "Otvoreni Balkan" dodatno omogućiti unapređenje regionalne saradnje, naročito kada je o privlačenju inostranih turista reč.

Ističe da inostrani turisti, posebno oni s dalekih destinacija, dolaze u ovaj deo Evrope i žele da istovremeno obiđu više zemalja, a da im se upravo to ovim sporazumom i omogućava. 

Kaže da je Srbija ostvarila veoma dobu saradnju u turizmu i s Makedonijom i Albanijom, kao i da očekuju da će novi sporazum dovesti još veći broj turista u region.

Očekuje se dobra sezona kao i 2019. godine

"Ako pogledamo kako smo započeli godinu i koliko zaista imamo oporavak u prvih pet meseci, očekujemo da ova sezona bude jednako dobra, ako ne i bolja od one rekordne 2019. godine", ocenila je Labovićeva.

Trend putovanja domaćih turista se povećava, kao i broj noćenja, a posebno raduje, naglašava  Labovićeva, da se u Srbiju vraćaju inostrani turisti.

"U prvih pet meseci došli smo na nivo odnosa između domaćih i inostranih turista iz 2019. godine: oko 56 procenata su domaći, a ostalo su inostrani. Porast je veliki i u broju noćenja – preko 130 odsto", navela je ona.

Dodaje i da već postoji veliki broj rezervacija, tako da očekuju izuzetnu popunjenost posebno  banja, ali i u ruralnom turizmu, za koji su posebno zainteresovani domaći turisti.

Na velikom broju destinacija je mnogo uloženo u infrastrukturu, posebno putnu, a povećao se i broj hotela.

Labovićeva je istakla i da Srbija tradicionalno u "top 10" ima turiste iz okruženja i da su  prepoznali da će se taj trend nastaviti, zbog čega su organizovali oko osam promotivnih događaja.

Turski turisti su godinama u vrhu po broju noćenja, a ove su drugi. Labovićeva ističe da će odluka kojom je građanima Srbije i Turske omogućeno da državne granice obeju zemalja prelaze s važećom biometrijskom ličnom kartom, dodatno povećati promet i broj turista.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво