Potpisan ugovor za "Banatski dvor"

"Srbijagas" i ruski "Gasprom" potpisali ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća za Podzemno skladište gasa "Banatski dvor". U preduzeću će "Gasprom" imati 51 odsto kapitala, a "Srbijagas" 49 odsto.

Srpska kompanija "Srbijagas" i ruski "Gasprom" potpisali su ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća za podzemno skladište gasa "Banatski dvor".

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao je novinarima da će sve aktivnosti na kompletiranju preuzimanja nove vlasničke strukture biti završene do 31. marta.

"Gasprom" će imati 51 odsto kapitala u zajedničkom preduzeću, a "Srbijagas" 49 odsto, prema sporazumu koji su te dve državne kompanije potpisale prilikom posete ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva Srbiji u oktobru 2009. godine.

Bajatović je naveo da su investicije od strane "Srbijagasa" bile 23 miliona evra, dok će Rusi biti u obavezi da utisnu 300 miliona kubika gasa, ulože u instalaciju gasnog kompresora i preostale tehničke detalje.

Prema ranijim navodima, na osnovu dosadašnjih ulaganja, "Gasprom" bi za udeo u zajedničkom preduzeću "Srbijagasu" trebalo da doplati oko 3,5 miliona evra, a kapital zajedničkog preduzeća procenjen je na 50 miliona evra.

Na kraju izgradnje prve faze skladišta, kako je rekao Bajatović, kapacitet će biti 470 miliona kubnih metara gasa. Dnevno će moći da se uskladišti 3,7 miliona, a u periodu potrošnje biće moguće izvaditi šest milion kubika gasa.

Druga faza izgradnje skladišta, prema njegovim rečima, biće nastavljena po izradi strategije i zavisiće od dinamike izgradnje magistralnog gasovoda Južni tok i unutrašnjih potreba srpskog tržišta.

"Mi bismo da skladištimo i eksploatišemo i duplo više gasa, jer je dnevni kapacitet 10 miliona kubnih metara gasa", rekao je on i dodao da, s obzirom na trenutnu potrošnju gasa u Srbiji, nije nužno da se kapacitet proširuje.

Bajatović je rekao da "Srbijagas" neće potrošiti sve uskladištene količine gasa tokom grejne sezone i da je ideja da "Gasprom" preuzme te količine, a da se Srbiji putem gasovoda isporuce iste količine, kao komercijalne, kako bi se smanjili troškovi.

Direktor "Srbijagasa" je ponovio da gas neće poskupeti do kraja grejne sezone.

Strateško skladište "Gasproma"

Izvršni direktor za skladišta i logistiku u "Gaspromu" Vladimir Handokin je rekao da je "Banatski dvor" strateško skladište za "Gasprom" koje će obezbediti sigurno snabdevanje Srbije gasom, ali i region Balkana.

Handokin je naveo da je zadovoljan dosadašnjim tokom realizacije investicije, jer je 80 odsto objekata završeno, dodavši da je plan da od 1. aprila počne da se utiskuje takozvani "jastučni gas".

Prema njegovoj proceni, u skladištu će na kraju grejne sezone ostati oko 250 miliona kubika gasa, a do početka sledeće grejne sezone biće oko 450 miliona kubnih metara.

"Ako bude realizovan projekat Južni tok i potrebe za skladišnim kapacitetima 'Gasproma' u Srbiji biće veće. Tražićemo potencijalna skladišta na trasi gasovoda, a imajući u vidu da 'Banatski dvor' već postoji, trudićemo se da iskoristimo sve kapacitete ovog skladišta, a po potrebi izgradimo i druga", istakao je Handokin.

Direktor i predsednik Upravnog odbora skladišta "Banatski dvor" Vladimir Kuznjecov je rekao da su radnici od početka na tom skladištu, montirali su ga, rade tu, tako da će prema njegovim rečima, i ostati na tom mest.

"Biće potrebno pored njih, angažovati još novih radnika, pošto treba organizovati, računovostvo, pravnu službu i ostalo", rekao je Kuznjecov.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво