Читај ми!

Počeo novosadski poljoprivredni sajam, Srbija i Mađarska imaju važne rezerve hrane

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i mađarski premijer Viktor Orban otvorili su 89. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu. Srbija i Mađarska su jake poljoprivredne zemlje i imaju važne rezerve hrane i mogu da računaju jedna na drugu, poručio je mađarski premijer Viktor Obran. "Ako Mađarskoj nedostaje nešto, tu smo, ako nama, zvaćemo Budimpeštu", rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

U sklopu sajma, posetioci će moći da pogledaju izložbe stoke, hrane i pića, a predstaviće im se i osiguravajuća društva, banke i druge institucije uz brojne poslovne i stručne skupove.

Svoj dan imaće i stočari. Već se zna da će zvezda izložbe biti četvorogodišnji bik Veliša, kao najkrupniji sa 1.700 kilograma. Udruženje "Agroprofit" predstaviće jedanaest izlagača sa 80 grla. 

Predstavljaju se i ratari i voćari, a uz savremenu mehanizaciju, sajam je prilika i za transfer znanja, jer će kroz niz seminara biti predstavljena najnovija dostignuća. 

Dan zemlje partnera ovogodišnjeg sajma – Mađarske biće 23. maja. Mađarska će se predstaviti na tri lokacije i to u Hali 1 na nacionalnom štandu, potom u pojedinačnim nastupima još gotovo 50 kompanija, kao i u Auli Novosadskog sajma i u Novosadskom pozorištu, gde će predstaviti svoje kulturno nasleđe.

Osim privrede, Mađarska će predstaviti i kulturno-istorijske vrednosti i gastronomiju kroz degustacije specijaliteta mađarske kuhinje i vina.

Ove godine na sajmu će premijerno nastupiti i Maroko.

Otvaranju sajma prisustvovali su i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, ministar finansija Siniša Mali, pokrajinski premijer Igor Mirović i drugi brojni zvaničnici.

Predsednik Vučić i mađarski premijer Orban su pre zvaničnog otvaranja održali kratak sastanak. 

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво