Читај ми!

Počeo novosadski poljoprivredni sajam, Srbija i Mađarska imaju važne rezerve hrane

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i mađarski premijer Viktor Orban otvorili su 89. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu. Srbija i Mađarska su jake poljoprivredne zemlje i imaju važne rezerve hrane i mogu da računaju jedna na drugu, poručio je mađarski premijer Viktor Obran. "Ako Mađarskoj nedostaje nešto, tu smo, ako nama, zvaćemo Budimpeštu", rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

Извештај Милана Срдића

Вучић захвалио Орбану на пријатељском односу

Председник Србије Александар Вучић захвалио је данас премијеру Мађарске Виктору Орбану на пријатељском и партнерском односу према Србији.

"Велико хвала нашем пријатељу Виктору Орбану, невероватан је напредак односа наше две земље, захваљујући премијеру Мађарске", поручио је Вучић на свом Инстаграм налогу, уз фотографију са отварања Новосадског сајма.

Истакао је да је Орбан увек уз Србију када год је тешко и најавио да ће две земље наставити да граде пријатељски и партнерски однос.

Вучић прогласио сајам отвореним

 Председник Србије Александар Вучић прогласио је новосадски пољопривредни сајам отвореним.

Део енергената Србија ће чувати у Мађарској

Председник Вучић је подсетио да тешка зима чека цео свет, али да Србији ништа не недостаје.

"Криза се још не види, питао сам премијера Орбана можемо ли део енергената да чувамо у Мађарској, а он ми је у року од секунд рекао да нема проблема и да је то решено, а да ћемо следеће недеље то завршити и формално", казао је Вучић.

Упозорио је да, ако се нешто не промени у сукобу на истоку Европе, скоро четвртини света биће потребне елементарне количине хране, што ће створити нове проблеме. 

Опширније Краће

Вучић: Резултати говоре боље од речи

Председник Александар Вучић је истакао да резултати говоре боље од речи и ти резултати су велики.

"Мађарска је била седма земља ЕУ по трговинској размени са Србијом, а данас је број два. Прелазимо 200 милиона евра трговинске размене са Мађарском", нагласио је Вучић.

Према његовим речима, то говори о нивоу поверења и односу са Мађарском захваљујући Виктору Орбану.

"Кад год је требало, Орбан се борио за нас, не склања се већ штити Србију. И пре неколико дана у Бриселу уз Србију је био министар спољних послова Мађарске, наравно по налогу премијера Орбана, никада се нису склањали већ су помагали Србији, и то грађани Србије не смеју да забораве", поручио је Вучић.

Опширније Краће

Орбан: Санкције Русији равне атомској бомби

Мађарска не пристаје на економски неприхватљиве мере које се доносе у Бриселу, када је реч о повећању цена, не доносе се санкције према Русији које су равне атомској бомби, јер у том случају не да нећемо моћи да нахранимо свој народ, већ ћемо имати и масу миграната на границама.

Прво морамо да мислимо о људима, како да их нахранимо, рекао је Орбан.

"Ја сам човек са села и код нас је закон да ако неко има земљу, она се мора обрадити, то је закон који не сме да се погази", рекао је Орбан.

Опширније Краће

Орбан: Србија и Мађарска имају важне прехрамбене резерве

Мађарски премијер Виктор Орбан рекао је на отварању сајма да су и Србија и Мађарска јаке земље у погледу аграра и да могу да рачунају једна на другу.

"Имамо галопирајућу инфлацију, раст цена, појављује се глад и сукоб у Украјини, али је добра вест да на основу разговора са Вучићем могу да кажем да Мађарска може да рачуна на Србију и Србија на Мађарску", рекао је Орбан. 

"Имаћемо тешку зиму, али Србија и Мађарска имају важне прехрамбене резерве, наше две земље су безбедне и када је реч о гасу", навео је мађарски премијер.

Све излагаче, каже, треба да охрабримо да као што су прошле и претпрошле године хероји били наши лекари, наши хероји ове године биће наши пољопривредници, који треба да се прилагоде околностима, а од њих зависи да ли ћемо имати хлеба на столу. 

Мађарски премијер је захвалио на срдачном дочеку, и рекао је да би у нормалним околностима он и председник Вучић сада били на "меденом месецу", пошто су обојица победили на изборима. 

Опширније Краће

Састанак Вучића и Орбана пре отварања сајма

Вучић и Орбан су пре званичног отварања сајма одржали кратак састанак. 

U sklopu sajma, posetioci će moći da pogledaju izložbe stoke, hrane i pića, a predstaviće im se i osiguravajuća društva, banke i druge institucije uz brojne poslovne i stručne skupove.

Svoj dan imaće i stočari. Već se zna da će zvezda izložbe biti četvorogodišnji bik Veliša, kao najkrupniji sa 1.700 kilograma. Udruženje "Agroprofit" predstaviće jedanaest izlagača sa 80 grla. 

Predstavljaju se i ratari i voćari, a uz savremenu mehanizaciju, sajam je prilika i za transfer znanja, jer će kroz niz seminara biti predstavljena najnovija dostignuća. 

Dan zemlje partnera ovogodišnjeg sajma – Mađarske biće 23. maja. Mađarska će se predstaviti na tri lokacije i to u Hali 1 na nacionalnom štandu, potom u pojedinačnim nastupima još gotovo 50 kompanija, kao i u Auli Novosadskog sajma i u Novosadskom pozorištu, gde će predstaviti svoje kulturno nasleđe.

Osim privrede, Mađarska će predstaviti i kulturno-istorijske vrednosti i gastronomiju kroz degustacije specijaliteta mađarske kuhinje i vina.

Ove godine na sajmu će premijerno nastupiti i Maroko.

Otvaranju sajma prisustvovali su i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, ministar finansija Siniša Mali, pokrajinski premijer Igor Mirović i drugi brojni zvaničnici.

Predsednik Vučić i mađarski premijer Orban su pre zvaničnog otvaranja održali kratak sastanak. 

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво