Читај ми!

Toplica se zacrvenela od jagoda – kako Blace i Kuršumlija pomažu uzgajivačima

Proizvodnja jagoda u Topličkom kraju je u usponu, jer je ekonomska isplativost mnoge naterala da se preorijentišu na uzgoj ovog voća. U tome prednjače opštine Blace i Kuršumlija koje stimulišu poljoprivrednike subvencijama za nabavku sadnog i repromaterijala.

Ova godina pogodovala je uzgajivačima jagoda u Toplici. Zadovoljni su i kvalitetom i cenom.

"Trenutna cena je 400 dinara i interesovanje je dobro. Za sada, sve što proizvedemo, prodamo", kaže Igor Stajkovac iz Blaca.

"Je li to za vas skupo? Ako poredim s nečim drugim, to uopšte nije skupo, jer ljudi koji proizvode jagodu treba da ulože trud i taj rad traje skoro godinu dana", smatra Nada Jevremović iz Kuršumlije.

Tomislav Milunović iz okoline Kuršumlije osam godina se bavi uzgojem jagoda. Kaže da i kad jagoda dobro rodi ima problema, jer nema ko da je bere.

"Radimo ja, supruga i mlađi sin. Nađe se poneki radnik, ali dosta teško. Što se radne snage tiče, ako nekoga samo rezervišeš unapred, moraš dobro da ga platiš", objašnjava Milunović.

Opština Kuršumlija svake godine iz budžeta izdvaja sredstva za podsticaj poljoprivredne proizvodnje, što je izuzetno važno, imajući u vidu da se na ovoj teritoriji obrađuje tek 15 odsto površina.

"Opština Kuršumlija ima subvencije i za podizanje plastenika, odnosno nabavku konstrukcije, sistema za navodnjavanje, takođe sadnog materijala i sve ono što je aktuelno i što je po programu za razvoj poljoprivrede", navodi Jovica Đinović iz PSS Kuršumlija.

Jagoda iz Toplice završava na domaćem tržištu, najviše na pijacama južne, zapadne i centralne Srbije.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво