Читај ми!

Matić: Radimo na zajedničkim licencama za turističke agencije u okviru "Otvorenog Balkana"

Ministarska konferencija Zapadnog Balkana pod nazivom – "Uklanjanje barijera za održivi razvoj turizma" održava se u Tirani. Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić kaže za RTS da je najvažnije ukloniti administrativne prepreke, dodajući da se radi zajedničkim licencama za turističke agencije.

Tatjana Matić razgovarala je u sredu u Tirani sa svojom albanskom kolegincom Mirelom Kumbaro o saradnji u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", sa naglaskom na uklanjanju postojećih prepreka u oblasti turizma.

Istakavši da Inicijativa "Otvoreni Balkan" pruža velike mogućnosti za razvoj turizma u regionu, Matićeva je za RTS rekla da je na sastanak sa albanskom ministarkom bio veoma konstruktivan i prijateljski.

Naglašava da se pre svega se razgovaralo o sporazmu u oblasti turizma koji bi trebalo da se potpiše sledećeg meseca na samitu "Otvoreni Balkan" u Ohridu.

Prema njenim rečima, razgovaralo se i o uspostavljanju digitalne platforme u okviru Inicijative i organizaciji Sajma hrane, vina i turizma koji bi trebalo da se održi u septembru u Beogradu.

Očekujemo da se ovoj inivicijativi pridruži i Crna Gora. Bilo je razgovora i o zajedničkom promotivnim aktivnostima i nastupima na trećim tržištima svih zemalja "Otvorenog Balkana", dodala je Matićeva.

Kada je reč o preprekama, Matićeva ističe potrebu za uspostavljanjem jedinstvene licence za turističke agencije za sve zemlje članice "Otvorenog Balkana".

"To je veoma značajno za tur-operatore i agencije. Nismo konkurencija već smo kompatibilni sa Albanijom", dodaje Matićeva.

Kako naglašava, veliki broj albanskih turista je zainteresovan da poseti Beograd i Srbiju. "Radimo na ponudi poput banja i siti brejk paketa, a najvažnije je da se administrativne procedure skrate, naročito kad je reč o licencama za turističke agencije".

Rušenje predrasuda za bolju saradnju u turizmu

Kaže da je već dogovorena poseta albanske ministarke Beogradu, a ključno je da sruše predrasude koje su rezultat događaja iz bliske istorije.

Na sastanku sa albanskom ministarkom je, tvrdi Matićeva, rečeno da je turistička ponuda Beograda daleko ispred albanske.

"Albanci vide Srbiju kao interesantnu destinaciju, vole da dođu u Beograd. S druge strane, sto hiljada srpskih turista je boravilo u Albaniji i taj broj je u konstantnom porastu", ističe Matićeva.

Ministrka napominje da je albanska strana pokazala želju i da nauči nešto novo od naših turističkih radnika.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво