Читај ми!

Slobodan izvoz brašna od 15. maja

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da je Vlada donela odluku o slobodnom režimu izvoza brašna od 15. maja i dodao da neće biti korekcije cene tog proizvoda.

"Vlada Sbrije je na današnjoj sednici donela odluku o izvozu brašna. Više nema ograničenja. Ta odluka stupa na snagu 15. maja", rekao je Nedimović za Tanjug.

On je ukazao da je do sada važila kvota od 23.000 tona mesečno za izvoz brašna.

"Imamo dovoljno brašna u Srbiji. Srbija nije ugrožena sa ovom namirnicom tako da brašno ide na slobodni režim kakav je bio pre 8. marta", objasnio je Nedimović.

Upitan za cenu brašna rekao je da je cena utvrđena na osnovu uredbe Vlade.

"Cena je utvrđena narednih 60 dana. Neće doći do korekcije cene brašna", poručio je on.

Vlada Republike Srbije usvojila je danas na sednici izmenjenu Odluku o privremenom ograničenju izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo, kojom su uvedena kvantitativna ograničenja izvoza na mesečnom nivou za određene poljoprivredno-prehrambene proizvode.

Snabdevenost brašnom i pšenicom na domaćem tržištu je dobra i slobodan izvoz brašna ne može da ugrozi snabdevenost domaćeg tržišta, saopštili su iz Vlade.

Na taj način se, dodaju, omogućava da se pred žetvu rasterete silosi za prijem novog roda, kao i da se sačuvaju tradicionalna tržišta, s obzirom na to da je Srbija tradicionalni izvoznik brašna na tržišta zemalja regiona.

"Imajući u vidu dovoljne raspoložive količine brašna i pšenice, slobodan izvoz brašna koji je predložen ovom odlukom, imaće višestruki pozitivan ekonomski uticaj na domaće tržište, dovešće do većeg upošljavanja domaćih prerađivačkih kapaciteta i mlinovima omogućiti akumulaciju finansijskih sredstava neophodnih za otkup novog roda u žetvi", navode u saopštenju.  

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво