Читај ми!

Ruska nafta i evropske sankcije, kakve su posledice

Evropska komisija predstavila je šesti paket sankcija Rusiji. Zemlje članice u roku od šest meseci treba da obustave uvoz sirove nafte i drugih rafinerijskih proizvoda. Bugarska, Mađarska, Slovačka i Češka već su zatražili izuzeće. Ruska rublja je na dvogodišnjem maksimumu prema dolaru i evru. Predloženi embargo podigao je cenu nafte za skoro 4 odsto. Na crnoj listi sankcija EU našao se i ruski patrijarh Kiril.

Brisel je poslao jasnu poruku - do kraja godine postepeno će zabraniti rusku naftu i naći alternativne puteve snabdevanja derivatima.

"U poslednjem paketu sankcija, počeli smo sa ugljem. Danas se bavimo našom zavisnošću od ruske nafte. I da budemo jasni, neće biti lako jer su neke zemlje-članice jako zavisne od ruske nafte. Ali jednostavno to moramo da uradimo. Ovo će biti potpuna zabrana uvoza sve sirove ruske nafte naftovodima i rafinerijske prerade", kaže Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije.

Tu odluku mora da odobri svih 27 zemalja Unije. A Rojters navodi da je dat duži period za sprovođenje embarga, zato neke članice ipak mogu staviti veto. Najugroženije su: Slovačka koja traži tri godine odlaganja primene te sankcije i Mađarska, za koju je to sada neprihvatljivo.

"Mađarska vlada neće glasati za uvođenje sankcija koje bi onemogućile transport ruskog gasa i nafte u Mađarsku jer bi to ugrozilo energetsku bezbednost zemlje. Mi na ovo pitanje gledamo isključivo sa stanovništa mađarskih nacionalnih interesa i ne interesuje nas šta o tome misle, dobro ili loše, ni na Istoku ni na Zapadu", kaže Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske.

Iz Moskve poručuju - Zapad će platiti veliku cenu za antiruske sankcije i ocenjuju da Evropa sada nema alterntivu za rusku naftu.

"Evropski lideri kažu da neće kupovati naftu od nas. Pa, nemojte je kupovati, mi vas ne teramo na to. Ali, kupovaćete je i dalje, samo preko trećih zemalja", kaže poslanik u ruskom parlamentu Vladimir Džabarov.

Nemačka već upozorva na mogućnost poremećaja u snabdevnju. Stručnjaci kažu da treba dobro razmotriti posledice koje bi ta zabrana donela evropskim i građanima i privredi.

"Mislim, da će morati evropski političari da budu oprezniji oko svega toga. Da ne bude, da su doneli neku odluku, pa je posle povlačili jer bez nafte ne samo da nema putničkog saobraćaja već privreda ne može da radi bez nafnih derivata pa bi to bio veliki udarac ako se povuče pogrešan potez", kaže Jelica Putniković, urednica "Energije Balkana".

U okviru šestog paketa Brisel traži i da se: iz međunarodnog platnog prometa isključi i najveća ruska banka "Sberbanka" i zabranu rada za tri ruska državna TV kanala.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво