Читај ми!

Lov na energente, Evropa u potrazi za gasom i mazutom

Maj treba da razreši dilemu: hoće li evropske zemlje gas plaćati u rubljama ili će ostati bez njega. Posle obustave ruskog gasa Bugaskoj i Poljskoj, zemlje EU pojačale su potragu, ne samo za novim količinama tog energenta, već i za mazutom. To je otvorilo i nove probleme oko zaštite životne sredine, ali i da je kratkoročno teško naći zamenu ruskom gasu.

Toplane u bugarskoj prestonici prestale su sa grejanjem, ali ne i sa radom. Gas im je potreban za isporuku tople vode građanima, a gasna kriza koja drma susede, donosi i nove brige.

Predsednik gradskog veća Sofije Georgi Georgiev kaže da će ako ostanu bez gase, preći na mazut.

"Imamo rezerve za više od mesec dana, ali sa ekološke strane to nije dobro za životnu sredinu. Nadamo se zato da će država naći rešenje kako bi sprečili ekološku krizu u Sofiji", poručuje Georgiev.

Na šta se oslanja Poljska

U Poljskoj, kojoj je Rusija zavrnula gasne slavine i koju optužuje da i dalje koristi ruski gas, ali iz pravca Nemačke – nisu toliko zabrinuti.

Osloniće se na tečni gas koga će, kažu imati i za izvoz.

"Poljska će za nekoliko godina, nadamo se i brže, imati više gasa od svojih potreba, jer širimo gasnu infrastrukturu za plutajući LNG terminal", objašnjava poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Petr Fijala, premijer Češke smatra da će im biti potrebna pomoć drugih zemalja. 

"Država smo, koja više od 90 odsto zavisi od ruskog gasa, a želimo da postanemo nezavisni. Poljska može da nam pruži ruku pomoći. Želimo da kupimo nešto gasa sa LNG terminala", kaže Fijala. 

Američki tečni gas i tržište

U celoj situaciji ruke sada trlja Amerika, čiji je izvoz tečnog prirodnog gasa u Evropu samo u prvom tromesečju dostigao prošlogodišnji nivo.

Računaju da će do kraja godine biti i tri do četiri puta veći. Povećavaju proizvodnju gasa iz uljnih škriljaca i transportne kapacitete. 

Erik Festa, direktor "LNG" industrije u Total enerdžisu kaže da je u LNG tanker-brodu, koji prevozi tečni gas, skoro jednodnevna potrošnja gasa Francuske. 

"Imaćemo još i više tih brodova evropskim lukama kako bi se osigurala energetska bezbednost Evrope", ističe Festa. 

Direktor Centra proučavanje tečnog prirodnog gasa Čarli Ridl smatra da će geopolitičke promene oslabiti Rusiji, ali i da će ojačati odnos između Sjedinjenih Američkih Država i Evrope.

Treba, ipak, imati u vidu da američki tečni gas, u najboljem slučaju, može da nadomesti tek 15 odsto gasa koji sada stiže iz Rusije. Na tržištu gas je teško naći. 

Italija je tražila od Azerbejdžana da udvostruči sadašnje isporuke.

Baku poručuje da nisu u mogućnosti da zamene količine ruskog gasa na evropskom tržištu, jer postojeći kapaciteti gasovoda TANAP i TAP, to sada ne omogućavaju.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво