Читај ми!

Putniković za RTS: Bugarska ne bi smela da uzme gas namenjen Srbiji

Bugarska ne bi smela da ugrozi isporuku gasa iz tranzita namenjenog Srbiji i Mađarskoj jer bi na taj način prekršila sporazume o tranzitu, kaže Jelica Putniković, urednica "Energije Balkana".

Jelica Putniković je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, navela da bi time Bugarska ugrozila treći energetski paket.

"Rekli su da neće, i ja verujem da zapravo ne bi ni smeli, jer je Bugarska – kada je završen taj gasovod turskog toka preko Bugarske koji oni zovu Balkanski tok – rasprodala tranzitne kapacitete ne samo Srbiji, taj gas ide i u Mađarsku", kaže Putnikovićeva.

Navodi da su kapacitet za tranzit gasa kupile i neke evropske firme iz zemalja članica EU.

"I time bi Bugarska zapravo ugrozila treći energetski paket, jer poznato je da on podrazumeva da izgradite gasovod – jedan deo za svoje potrebe, a ostatak za druge kojima treba da transportujete gas", ističe Putnikovićeva. 

Sa druge strane, dodaje ona, tu su dugogodišnji međunarodni ugovori i možda bi sada Bugari mogli da kažu – ma ne, mi nećemo, vanredna je situacija, ali kada se sve ovo završi na kraju bi verovatno neki sud pozvao Bugarsku na odgovornost i morali bi da plate obeštećenje.

"Jednoj zemlji koja nije u baš tako sjajnoj ekonomskoj situaciji mislim da to ne odgovara", ocenjuje Putnikovićeva.

"Novom uredbom Vlade sprečava se divljanje cena" 

Vlada Srbije usvojila je izmenjenu Uredbu o ograničenju visine cena derivata nafte. Ova Uredba važiće do 31. maja ove godine. Istovremeno, smanjene su akcize na derivate nafte za 15 odsto. 

Putnikovićeva navodi da je to veoma dobro jer se na taj način sprečava divljanje cena.

"Mi smo ranije imali situaciju da su vlasnici benzinskih pumpi, gledajući tog dana koja je cena sirove nafte na tržištu, povećavali cene, a ta dva osnovna tipa derivata zapravo su ključna i za privredu, ne samo za građane, pogotovo za poljoprivredu jer je sad period prolećne setve i drugih radova", kaže Putnikovićeva.

Navodi da su građani već uplašeni zbog svega što se dešava i da im ta vrsta stabilnosti, gde država određuje cenu, uliva neku vrstu poverenja.

"Znamo ako vam transportuju robu široke potrošnje – hranu ili nešto drugo, to će se ugraditi u maloprodajne cene, a građani su već uplašeni zbog svega ovog što se dešava i sigurno im ta vrsta stabilnosti gde država određuje cenu uliva neku vrstu poverenja, mada je teško reći šta će sutra biti sa cenom nafte i kako će se dalje sve razvijati", objašnjava Putnikovićeva.

Ukazuje da mi nismo jedini koji su zamrzli cene i da to rade i ostali.

"Mađarska je npr. zamrzla cene goriva i informacije iz te zemlje kažu da se mađarski naftaši bune što će imati smanjeni profit – čuli su se takvi komentari i kod nas u Srbiji – da naftašima ne odgovara to što su cene goriva zamrznute. Međutim, sada je država napravila jedan korak da pomogne i njima, i opet da ne pusti slobodne cene", napominje Putnikovićeva.

Kad kažemo "poskupljuje samo za 10 dinara" dodaje ona, to uopšte nije malo. Čim je cena stigla do 200 dinara, da li je šest dinara više ili šest dinara manje u zavisnosti od vrsta goriva,  to je već blizu onih cena koje naftni derivati imaju i u zapadnoevropskim zemljama, a znamo da je još pre više od mesec dana u nekim zemljama, Nemačkoj na primer, cena po litru bila preko dva evra.

Za nas je dobro, dodaje ona, da je Evropska unija shvatila da ne treba da kažnjava nas – da zabranjuje tranzit sirove nafte kroz gasovod kroz Hrvatsku, jer znači da imamo sigurno obezbeđen dotok, i nadam se da neće menjati tu odluku.

"I ono što je dobro jeste to što naša država skladišti sve veće količine nafte da bismo imali rezervu u slučaju da dođe do nekih problema", zaključila je Putnikovićeva.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво