Читај ми!

Cena struje na berzama skočila za 25 odsto, uprkos ledenim danima energetska situacija u zemlji stabilna

Ledeni dani povećali su potrošnju svih energenata. To je poguralo i cene. Samo za jedan dan struja je na evropskim berzama poskupela 25 odsto. Srbija beleži rekordnu potrošnju gasa. A naglo skače i potražnja za strujom, u odnosu na prethodne dane veća je 10 posto. Vlada saopštava da je energetska situacija u zemlji stabilna.

Zbog debelog minusa toplane uglavnom greju i noću. Vladina radna grupa za praćenje snabdevanja energijom saopštava da su obezbeđene dodatne količine gasa. Elektroenergetski sistem je opterećen, ali struje ima dovoljno i za domaćinstva i za privredu, jer se nedostatak proizvodnje iz termolektrana pokriva uvozom.

"Potrošnja u Srbiji pre početka ovih ledenih dana iznosila je negde oko 120.000 megavat sati u proseku. Od juče ona je skočila značajno tako da je juče bila negde oko 27.000, a danas očekujemo da će ona biti negde oko 130.000 na nivou dana što nas bliži nekim rekordnim rezultatima. Deo električne energije se uvozi to je nekih oko 10 posto na nivou dana se uvozi i podmitruju se potrebe", navodi izvršni direktor za upravljanje i tržište u EMS-u Aleksandar Kurčubić.

Zbog niskih tempertura sve je veća potražnja za strujom i u celom regionu. Obilne snežne padavine delove Grčke ostavile su bez struje. Velika potrošnja ponovo je usijala i evropske berze struje.

"Od juče imamo promenu cene za nekih 25 posto veće cene električne enrgije na berzama. Tako da je negde trenutno cena oko 330 evra za megavat sat skoro u svim zemljama u Evropi. Ne postoji problem sa nestašicom električne energije, energije ima dovoljno ali cena njene proizvodnje je jako visoka uprvo zbog visokih cena gasa", kaže stručnjak za energetiku u "Diliotu" Željko Marković.

Usred energetske krize, evropski potrošači strahuju da će sve veći politički jaz između Zapada i Rusije dodatno ugroziti i snabdevnje i cene gasa. "Gasprom" tvrdi da su isporuke redovne, ali i upozorAva da su evropska skladišta gotovo prazna. Evropska unija ne krije da traži druge dobavljače.

"Amerika smatra da je gas rusko oružje u Evropi. I zaista je tačno da Evrpopa troši 40 posto ruskog gasa. To je jako velika količina. To je 200 milijardi kubnih metra gasa godišnje", kaže ekonomista i bivši diplomata Srećko Đukić.

Energetska kriza nije zaobišla ni druge delove sveta. Irak se usred velikih hladnoća suočava sa restrikcijama – žitelji Bagdada su bez struje po 20 sati. A zbog kvara na dalekovodnom sistemu, Kazahstan, Uzbekistan i Kirgizija imaju prekide u snabdevanju strujom.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи