Читај ми!

Proizvođačima mleka sve teže, a uvoz obara vrednost domaćih proizvoda

Srbija je jedna od deset evropskih država sa stalnim suficitom u proizvodnji mleka i mlečnih proizvoda. Pad potražnje ovih proizvoda zbog pandemije, a zatim nagli rast cene stočne hrane za više od 50 odsto doveli su proizvođače u vrlo težak položaj.

Otkupna cena mleka koja ne pokriva troškove proizvodnje, poskupljenje žitarica, kasna licitacija i zakup državnog zemljišta, nekontrolisano tržište doveli su proizvođače u nezavidan položaj.

Procena stručnjaka je da će na proleće biti proizvedeno oko trideset odsto manje mleka nego što su potrebe domaćeg tržišta. Te najave potvrđuju i u najvećoj farmi za proizvodnju mleka "Agro-Kleku" iz Kleka.

"Farma trenutno ima 580 krava od kojih je 450 na muži, dnevna proizvodnja mleka je petnaest hiljada litara. Za jednu kravu je dnevno potrebno ukupno četrdeset pet kilograma što koncentrovane hrane što kabastog dela obroka", kaže Marko Rašeta poslovođa farme krava "Agro -Klek".

U "Agro-Kleku" ističu da prerađivači odlučuju o otkupnoj ceni, a nekontrolisan uvoz obara vrednost domaćih mlečnih proizvoda.

"I pored povećanja otkupne cene mleka od strane prerađivača i značajne pomoći države, mi trenutno gubimo od šest do osam dinara po litru mleka. Rast cena žitarica zadnjih godinu i po dve dana, toliko nas iscrpljuje da smo na ivici iznemoglosti", kaže Radovan Bokić, direktor ZZ "Agro-Klek".

Rešenje je, kaže, da se približimo evropskoj ceni mleka koja je sada na otkupu od 60 do 65 dinara, plus stimulacije države.

Proizvođači ističu da je prosečna cena mleka sada niža nego 2018. godine.

Prosečna cena mleka danas se kreće oko trideset dinara, što je mnoge farme dovelo do ruba siromaštva.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво