Читај ми!

Svetska banka zadržala prognozu privrednog rasta Srbije za 2022. godinu

U januarskom izveštaju o svetskim ekonomskim izgledima, Svetska banka zadržala je prognozu privrednog rasta Srbije na 4,5 odsto za 2022. godinu i na 4,0 procenta za narednu godinu, koliko je predviđala i u oktobru prošle godine.

U objavljenom izveštaju, ta međunarodna finansijska institucija je, takođe, ostala pri jesenjoj proceni rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije u 2021. godini od 6,0 odsto.

U novim prognozama Svetske banke, za razliku od oktobarskog izveštaja, nema pojedinačnih poglavlja o ekonomskim prilikama po zemljama.

Taj međunarodni kreditor predviđa umereni rast Zapadnog Balkana od 4,1 odsto u tekućoj i od 3,8 odsto u 2023. godini.

Smatra, takođe, da će ekonomski oporavak u regionu izgubiti zamah kako budu slabili efekti eksternih podsticaja i zbog podrivanja poverenja usled rastućih političkih neizvesnosti, posebno, navodi, u Bosni i Hercegovini.

Dalje dodaje da se očekuje da će ovaj region imati korist od nedavno usvojenog Ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan, koji će mobilisati sredstva za podršku konkurentnosti, inkluzivnom rastu, kao i zelenoj i digitalnoj tranziciji.

Kada je reč o globalnoj ekonomiji, u izveštaju se navodi da posle snažnog oporavka u 2021. godini, svetska privreda ulazi u izrazito usporavanje zbog pretnji od novih sojeva virusa kovida 19, rasta inflacije, dugova i nejednakosti u prihodima koje bi mogle da ugroze oporavak ekonomija u usponu i zemalja u razvoju.

Prema predviđanjima Svetske banke, globalni rast će usporiti sa prošlogodišnjih 5,5 procenata na 4,1 procenat u 2022. godini i na 3,2 procenta u 2023, pošto će se nagomilana tražnja, koja je bila sputana u jeku pandemije, raspršiti i jer će se mere fiskalne i monetarne podrške ukidati širom sveta.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво