Читај ми!

Srpske kompanije potpisale više od 10 ugovora na svetskoj izložbi u Dubaiju

Jedan od planetarnih događaja koji su obeležili prošlu godinu je i Ekspo Dubai. Marko Selaković iz PKS kaže da je paviljon Srbije atraktivan i da postoje konkretni, merljivi rezultati. Možemo da govorimo o više od 10 potpisanih predugovora i ugovora kako sa kompanijama i institucijama iz UEA tako i sa kompanijama i institucija iz SAD, Malezije, Indije, ističe Selaković.

Prestižna svetska izložba počela je 1. oktobra i trajaće sve do kraja marta, a među 190 zemalja učesnica je i Srbija koja nastupa sa temom: Srbija stvara ideje - Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost".

Srpski paviljon na 2.000 kvadratnih metara smešten je u srcu tematskog dela Ekspoa, koji nosi naziv "Mobilnost". 

O efektima izložbe za RTS iz Dubaija govori Marko Selaković iz Privredne komore Srbije. 

Gospodine Selakoviću, u prva tri meseca od otvaranja srpski paviljon na Dubai Ekspo, posetilo je više od pola miliona posetilaca. Kako je sada, da li je i dalje živo u srpskom paviljonu? 

Da, u srpskom paviljonu je veoma živo i sama činjenica da je za tri meseca više od pola miliona posetilaca bilo na paviljonu Srbije, a da je ukupna poseta na celoj svetskoj izložbi do sada iznosila negde oko 9 miliona posetilaca govori koliko je paviljon Srbije atraktivan, koliko ono što Srbija ima da ponudi ne samo u domenu biznis programakojim rukovodim već i u domenu predstavljanja kreativnih industrija, dodatnih sadržaja, kulturnog programa, istorijskih znamenitosti, našeg nasleđa privlači pažnju ne samo naših tradicionalnih prijatelja iz UAE, već pažnju posetilaca Ekspo iz celog sveta.

I zaista, privilegija je ne samo biti rukovodilac biznis programa Srbije, već uopšte biti deo nastupa Srbije na svetskoj izložbi "Ekspo 2020 u Dubaiju".

Vi ste već pomenuli neke od oblasti kojima se Srbija predstavlja. To je i prehrambena industrija, visoke tehnologije, građevinarstvo, velnes, turistička ponuda, zdravstvo, ekonomija znanja... Međutim, pored posete srpskom paviljonu, predviđeno je 150 konferencija, susreta privrednika, raznih događaja. Šta je sve od tih privrednih događaja do sada realizovano?

Ja mogu sa ponosom da kažem da Srbija ima jedan od najzapaženijih biznis programa na celoj svetskoj izložbi. Znači govorimo o 192 zemlje. I moram da kažem da je Srbija jedna od zemalja uporedno sa najvećim svetskim zemljama koja ima specijalizovane programe za svaku od tematskih nedelja koje se odvijaju u okviru svetske izložbe Ekspo 2020.

Znači, Srbija će ukupno imati devet biznis delegacija, ukupno će imati najmanje pet investicionih konferencija. Imaćemo poseban program biznis investicioni koji će pratiti naš Dan državnosti.

U prve četiri tematske nedelje, pet nam još predstoji, evo sledeće nedelje je tematska nedelja putovanja i povezanosti. 

Koji su konkretni rezultati svih tih poslovnih sastanaka i investicinih konferencija koje su do sada održane? 

Već sada, nakon prva tri meseca, postoje konkretni, postoje merljivi rezultati. Ne samo da je u prva tri meseca 500 privrednika posetilo Ekspo i da je više od 100 investitora učestvovalo na investicionim konferencijama koje su organizovane u okviru nastupa Srbije na Ekspo.

Mi već sada možemo da govorimo o više od 10 potpisanih predugovora i ugovora kako sa kompanijama i institucijama iz UEA i ovog regiona tako i sa kompanijama i institucija iz drugih regija, poput SAD, Malezije, Indije, drugih evropskih zemalja i tako dalje.

Već smo dobili prva pisma o namerama od stranih investitora i Razvojnu agenciju očekuju razgovori sa njima u narednom periodu.

Dakle, već sada se vrlo jasno vidi da je nastup Srbije kada govorimo o biznis delu u okviru svetske izložbe doneo mnogobrojne rezultate. Verujem da će ti rezultati tek biti vidljivi i biti još vidljiviji kkao vreme bude odmicalo i kako se novi kontakti, nova partnerstva a podsećam bilo je više od 3.000 biznis kontakata budu dalje razvijali.

Organizacija takvih događaja zahteva 24-časovnu pažnju. Ništa se ne sme prepustiti slučaju. Kakvo je raspoloženje među članovima naše misije na Ekspo imajući u vidu da ste daleko od kuće, tu su i praznici, da li se nešto organizuje?

Pa šta da Vam kažem? Raspoloženje je dobro, mi smo jedan tim koji se posvetio tome da se Srbija predstavi na najbolji mogući način i zaista evo zadovoljstvo mi je da najavim da će 13. januara u 19 časova po ovdašnjem vremenu, znači za Srpsku novu godinu tu biti i Goran Bregović sa svojim orkestrom koji će nastupiti na džu-bi-li stejdžu.

Zajedno smo obeležili sve ove praznike. Koristim priliku da svima koji slave, svim gledaocima pravoslavne veroispovesti čestitam predstojeće Božićne praznike.

I njih ćemo prigodno obeležiti. Sve u svemu, idemo dalje. Ne zaboravljamo osnovni cilj, a osnovni cilj nam je da predstavimo Srbiju na najbolji mogući načini da to uradimo timski, zajednički, da pokažemo kako mi to inspirisani prošljošću kreiramo budućnost, kako u biznis delu, tako i u delu predstavljanja svega onog najboljeg što Srbija ima i što Srbija stvara.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво