Читај ми!

Energetska situacija u Evropi nestabilna, neizvesni i cene i snabdevanje

Neizvesnost oko snabdevanja i cena energenta raste u regionu i EU. Parlament u Prištini treba da potvrdi dvomesečno vanredno stanje zbog nedostatka struje.

Gotovo nedelju dana Kosovo i Metohija se suočava sa restrikcijama struje. Nove mere su neminovne jer je prištinskog operatora sistema, zbog stalnih isključnja i disbalansa u protoku električne energije, i Brisel upozorio da ugrožava evropsku mrežu.

Ministarka privrede privremenih institucija u Prištini Artane Rizvanoli upozorava da povećana potrošnja može izazvati brojne posledice. "Rezultat izražene neravnoteže između potražnje i proizvodnje električne energije trenutno pravi prekide u evropskom interkonekcijskom sistemu", dodaje Rizvanolijeva.

Stanovništvo je u panici, a zanatlije već razmišljaju o zatvaranju radnji.

"Obično plaćam oko 300 evra mesečno za struju, ali sada dnevno trošim 100-110 evra da kupim dizel za agregat", kaže zanatlija sa sa KiM Džemal Gaši.

U celom regionu situacija sa snabdevanjem je neizvesna a zabrinjava što smo tek na početku zime.

U Albaniji je vanredna situacija sa strujom još od oktobra, u Makedoniji već mesec dana. Bugarska je pripremila paket pomoći za ublažavanje efekata poskupljenja energije. U Hrvatskoj su najavili da će od aprila struja poskupeti i domaćinstvima. A od Nove godine biće skuplja i za privredu u Republici Srpskoj, gde je u okviru Federacije, najjeftinija.

Saša Trivić, predsednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske ulazuje na to da je cena za industriju dogovorena je na nivou od 53 evra, što je povećanje od 25 do 27 odsto.

"To je značajno povećanje, ali i dalje prihvatljivo u odnosnu na okruženje", ocenjuje Trivić.

"Jamal-Evropa" stoji, zalihe gasa sve manje

I na evropskom tržištu gasa sve veća neizvesnost. Već osmi dan gasovodom "Jamal-Evropa" nema isporuka ruskog gasa za Nemačku, pa se ubrzano troše zalihe.

Mihael Mudler, stručnjak za energetsko tržište u Holandiji naglašava da su cene visoke još od oktobra, zbog oporavka privrede i ukidanja karantina i povećanja potražnje za gasom.

Međutim, smatra da su trenutne visoke cene uslovljene uglavnom geopolitičkim tenzijama sa Rusijom, jer većina gasa u Evropu dolazi iz Rusije.

Zbog praznika, mnogi ne rade. Analitičari ukazuju da novi udar na cene energenata i znatno veću potražnju struje i gasa treba očekivati odmah posle Nove godine.

уторак, 16. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво