Читај ми!

Grupno investiranje - prilika da se svaka dobra ideja pretvori u uspešan biznis

Grupno investiranje je vid alternativnog finansiranja koje podrazumeva da veliki broj malih investitora ulaže sredstva u neki biznis, najčešće male, mikro ili tehnološke startape koji tom uslugom zatvaraju finansijsku konstrukciju u ranim fazama razvoja ideje ili projekta.

Grupno investiranje ili crowd investing u svetu je odavno zaživelo, dok je u Srbiji tek u začetku. Namenjeno je, pre svega, preduzetnicima za pokretanje ili unapređenje posla.

"To su biznisi koji ne mogu da se finansiraju preko banaka jer ne postoje duže od dve godine ili su u prethodne dve godine imali negativan rezultat ili postoji neki razlog, pa iako mogu da se finansiraju preko banaka ne mogu da dobiju željeni iznos koji im je potreban i onda se odlučuju za alternativni vid finansiranja", objašnjava Luka Pejović, direktor platforme ventu.rs koja povezuje biznise i investitore.

Investitori odlučuju u koji biznis ulažu novac, a mogu da budu samo državljani Srbije.

Odluka se donosi nakon uvida u podatke o firmi, biznis plana i procene rizika. Prednost tog vida finansiranja je veliki marketinški efekat, kao i slobodno raspolaganje sredstvima.

"Sa tim sredstvima možemo da slobodno rapsolažemo u pravcu koji smo definisali na samom početku. Za nas je to bilo osvežavanje proizvodnje, nabavka novih mašina i otvaranje novih maloprodajnih objekata i tada nam je bila želja da se dotaknemo malo izvoza", ističe Veljko Milićević iz kompanije "Zdrawo Slatko".

Nikola Staničić iz kompanije "Šumska tajna" kaže da su od samog starta napravili biznis plan, pa investitori pre nego što ulože mogu da vide gde ulažu sredtsva.

"Naša strategija kompanije je širenje na inostrana tržišta, ulaganje zajedno sa distributerima u širenje, deo za marketing i deo za obrtna sredtsva. Planiramo u Srbiji da proširimo numeričku distribuciju", ističe Staničić.

Grupno finansiranje kao temelj za zelenu proizvodnju

Investitori koji ulažu novac nemaju garanciju, ali se sklapaju ugovori kojima se definiše period povratka uloženog, kamate i procenat od realizovanog posla.

Iz Narodne banke Srbije kažu da je u pripremi nacrt zakona kojim će detaljno i sveobuhvatno biti uređeno grupno finansiranje projekata privrede.

"Cilj je da se sistemskim rešenjem na jasan i pravno predvidljiv način uredi oblast grupnog finansiranja u našoj zemlji i to pre svega ko i pod kojim uslovima tu uslugu može pružati, jer smo prepoznali da grupno finansiranje može značajno doprineti razvoju malih i srednjih preduzeća, naročito u prvim godinama njihovog poslovanja", navedeno je u saopštenju Narodne banke.

U svetu je grupno finansiranje najčešće temelj za zelenu proizvodnju i tehnološke startapove.

"Što se zelenih tehnologija tiče, crowd investing se u svetu pokazao kao jako dobar vid finansiranja. Nažalost u Srbiji još nismo imali takve primere, što ne znači da ih neće biti. Dolazi do nekih izmena u zakonima vezanim baš za te tehnologije, tako da mi smo jako voljni da se i u takve poduhvate upustimo", kaže Luka Pejović.

Od poznatih projekata u Srbiji, sredstvima iz grupnog finansiranja realizoavn je film o Vladi Divljanu.

Crowdfunding ima četiri vrste kampanja za obezbeđivanje sredstava - investicijsko, nagradno, donacijsko i pozajmicom. Taj način prikupljanja sredstava jednostavniji je jer za razliku od bankarskih kredita ne zahteva garancije i žirante.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво