Читај ми!

Šta donosi partnerstvo NIS-a i Petrohemije

"Petrohemija" je i zvanično prešla u ruke Naftne industrije Srbije. NIS se jedini i javio na tender za dokapitalizaciju pačevačkog pertrohemijskog kopleksa od 150 miliona evra. I država i sindikati smatraju da je "NIS" najbolje rešenje za dalji razvoj Petrohemije uz preuzeta obavezna ulaganja.

NIS, je od 2009. u većinskom vlasništvu ruskog "Gasprom njefta" a u "Petrohemiji" već je imao gotovo 21 odsto akcija. Potpisivnjem Ugovora o strateškom partnerstvu udeo u vlasništvu povećao je na 90 posto.

Istovremeno obezbeđena je potpuna integracija "Petrohemije" sa pančevačkom "Rafinerijom nafte" bez čijeg primarnog benzina petrohmijski kompleks i ne može da radi pa su povezane cevima.

"Razvojem NIS-a i ulaganjima od preko tri milijarde evra pokazali smo da smo pouzdan partner Republici Srbije i modernizaciji domaćeg naftnog sektora. Sad započinjemo novu fazu u istoriji naše komapanije zajednički razvijati Petrohemiju", kaže Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a.

"Na taj način petrohenmijska prerada će dobiti na kokurentnosti i postati ekonomski održiva na vrlo zahtevnom evropskom tržištu. Samim tim na boljitku će biti svi, i dražava i NIS, a na kraju i Petrohemija", kaže Slobodan Unković, generalni direktor HIP "Petrohemija" Pančevo.

Parneri najavljuju efikasnije poslovanje naftno-hemijskog sektora i podizanje proizvodnje uz ulaganja i gradnju nove fabrike.

"Pronalaženjem strateškog partnera cilj je bio da se uloži 150 miliona evra u dokapuitalizaciju Petrohemije i da se izgradi novo postrojenje za proizvodnju polipropilena u količini od 140 hiljada tona godišnje. S tim što imamo najavu da će to biti i više", rekla je Anđelka Atanasković, ministarka privrede.

Sindikati patnerstvo Petrohemije sa NIS-om vide kao najbolje rešenje za 1.200 zaposlenih jer su Ugovorom precizirane obaveze novog vlasnika.

"Svako kašnjenje u izgradnji novog pogona bez objektivnih razloga koštaće kupca 10 miliona evra na godišnjem nivou, koji neće odlagati rok izvršenja, znači ne pomeramo rok izvršenja ako u jednoj od kalendarskih godina nije realizovan program investicija", kaže Ljubiša Nestorović, predsednik Samostalnog sindikata hemije i nemetala Srbije.

Sa sadašnjom godišnjom proizvodnjom od 600.000 tona različitih hemijskih proizvoda Petrohemija je među najvećim izvoznicima u zemlji, a zauzima i značajano mesto u hemijskoj industriji u Jugoistočnoj Evropi.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво