Читај ми!

Da li Rusija igra poker i hoće li se Evropljani smrzavati

Scenario koji bi doveo do prekida u gasu nije nešto što bilo koji političar želi da vidi, smatra profesor Dejan Ivezić, rukovodilac Odseka za energetiku Rudarsko-geološkog fakulteta. Ocenjuje da se Evropljani neće smrzavati i da zimska sezona svakako može da prođe praktično sa skladištima i sa ovim što postoji.

I pored složenih odnosa, Dejan Ivezić smatra da se Evropljani svakako neće smrzavati i da je 2009. godine usled velike gasne krize Evropa naučila lekciju kada je sigurnost snabdevanja gasa u pitanju. 

Ukazao je da je u odnosu na tu godinu izgrađeno puno iterkonekcija, da su napravljeni dodatni skladišni kapaciteti, ali da je doneta i određena legislativa koja se tiče kriznih situacija, tako da smatra da sa tog stanovišta do nekih dramatičnih poremećaja u snabdevanju gasom neće da dođe.

S druge strane, u vezi sa donošenjem političkih odluka, istakao je da je energetski sektor i uopšte potrošnju energije, proizvodnju, sve to danas uvezano izvanrednim modelima. Takođe, navodi da se različiti scenariji razrađuju i da scenario koji bi doveo do prekida u gasu nije nešto što bilo koji političar želi da vidi, i da odluke koje se donose, kako ocenjuje, neće biti iznuđene.

"Nemačke rezerve su na nivou koji je uobičajen za kraj januara a ne kraj decembra. Visoka cena gasa je uticala na to da Francuska proizvodnja iz nuklearki ide sada za neke druge potrebe i Francuska koja je u ovom periodu izvoznik struje sada je nominalni uvoznik. I čitava energetska situacija je trenutno poremećena u svetu. Mislim da bez obzira na sve, situacija će se na neki način stabilizovati", ocenio je Ivezić.

Poštuju se ugovori s "Gaspromom"

"Gasprom" je kompanija koja je jako dugo negovala imidž jednog pouzdanog snabdevača evropskog tržišta prirodnog gasa i misli da je previše veliki rizik da oni od tog pouzdanog snabdevača odustanu.

"Videli smo da se svi dugoročni ugovori koje "Gasprom" ima s potrošačima u Evropi poštuju. Tako da ne očekujem tu drastična odstupanja", smatra Ivezić.

Prelivanje visokih berzanskih cena

Trenutno su i cene i prirodnog gasa i električne energije na nekim istorijskim maksimumima kada se govori o berzanskim cenama.  Kako je objasnio Ivezić, kada je prirodni gas u pitanju svi potrošači ga uvoze po komercijalnim ugovorima, tako da nekog direktnog prelivanja ovih berzanskih cena neće da bude "jer kupujete gas po toj ceni baš kad vam nedostaje da pokrijete nekakvu vršnu potrošnju".

Međutim, istakao je da se mora imati u vidu da je gas ne samo energent koji služi za grejanje nego i vrlo važan industrijski energent, tako da će do prelivanja ovih visokih cena na privredu u celini verovatno doći.

Evropa je, naglasio je, definitivno najveći i najpouzdaniji partner "Gasproma" u smislu količina i on ima manevarski prostor ali ne toliko veliki. Tu su, kaže i Novatek, LNČ, Rusija je treći najveći proizvođač gasa na svetu tako da se praktično i u ruskom energetskom sektoru dešavaju neke promene.

"Što se tiče snabdevanja evrope iz drugih pravaca to su standardno Severna Afrika, Alžir Norveški gas i naravno i LNČ, Katar SAD i drugi veliki proizvođači. Naravno ništa ne može da nadomesti bar trenutno 50 posto gasa iz Rusije. Ali da vam kažem, to je sad, zimska sezona svakako može da prođe praktično sa skladištima i sa ovim što postoji", zaključio je Ivezić.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво