Читај ми!

Fond za inovacionu delatnost za dobru ideju nudi podelu rizika, ko može da se prijavi

Od ideje do realizacije i pokretanja biznisa put je često dug i nimalo lak. Ipak, ukoliko je ideja dobra, taj put umnogome već godinama olakšava i Fond za inovacionu delatnost. Mlađan Stojanović, menadžer programa Fonda za inovacionu delatnost, istakao je da je taj Fond do danas podržao gotovo hiljadu inovativnih projakata s nešto više od 40 miliona evra.

Put od ideje do inovacije je pun izazova i na tom putu Fond za inovacije ima vrlo značajnu ulogu. Ono što je svojstveno inovacijama je veliki rizik od neuspeh, pogotovo u tim ranim fazama razvoja, kada je i rizik veći.

Mlađan Stojanović istakao je za RTS da niko od tradicionalnih finansijskih institucija ne ulazi u takve poduhvate i da Fond obezbeđuje finansiranje za te neke najranije faze razvoja.

Mehanizme su razvili u saradnji sa Svetskom bankom i uz finansiranje Srbije i dobrim delom EU. Oni su, kaže definisani tako da pored bespovratnih sredstava i podrške koju nude, preduzeća takođe imaju i neki deo svog sufinansiranja.

"Pored besplatnih sredstava, znači da ako vam za projekat treba 100.000 evra vi treba da obezbedite nekih 30.000. Na taj način cilj Fonda je da uđe u podelu rizika od neuspeha i da u isto vreme obezbedi sredstva i finansiranje kada niko drugi to ne čini", objasnio je Stojanović.

Naglasio je da je interesovanje veoma veliko i da su u poslednjih deset godina primili preko 4.000 različitih prijava projekata od kojih je gotovo 1.000 je odobreno i podržano sa nešto više od 40 miliona evra.

Informaciono-komercijalne tehnologije najzastupljenije

Dodao je da je najzastupljenija oblast informaciono-komercionalnih tehnologija, kao i svuda u svetu, pre svega zato što je ta oblast prožima sve druge oblasti. I u Srbiji između 60 do 70 projekata koji dobiju finansiranje dolazi iz ove oblasti, ali ima i onih iz oblasti mašinskog inženjeringa i poljoprivrede kao što je prehrambena i bio tehnologija.

Stojanović je naveo da Fond podršku nudi i mladim, neformalnim timovima, koji u ovom trenutku i nemaju preduzeće ni ideju šta bi radili, nudimo startapovima, naučnoistraživačkim organizacijama, kao i ozbiljnijim već razvijenim preduzećima.

"Od tih 900 projekata koje je podržano, negde je preko 300 našlo primenu u privredi, kao  što je ultrazvučni senzor za detektovanje curenja u naftovodima, startap koji se bavi razvojem softvera na bazi veštačke inteligencije koji služi za podršku u onlajn prodaji", istakao je Stojanović.

Aktuelni projekti Fonda

Naglasio je i da je trenutno aktuelno pet različitih projekta. 

"Objavljen je poziv za "Pametni početak", namenjen ljudima koji su na samom početku i koji imaju ideju. Program Inovacionih vaučeri, kojim se subvencioniše privatno preduzeće da koristi razvojne usluge koje dolaze s fakulteta i instituta", rekao je Stojanović.

Takođe, objavili su i poziv za tri ključna projekta - program ranog razvoja, sufinansiranja inovacija i program saradnje nauke i privrede.

"To su programi koji kroz zajedničko ulaganje sa EU imaju za cilj da plasiraju devet miliona evra za razvoj inovacija samo u narednih šest meseci, a za narednu godinu je planirano još 11 miliona evra", naglasio je Stojanović.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво