Читај ми!

"Jedan Balkan, jači Balkanci" - šta Srbiji donosi sajam u Tirani

Više od 20 srpskih preduzeća predstavlja se na međunarodnom sajmu u Tirani. Namera im je, saglasni su, da se povežu sa albanskim preduzećima i obostrano prošire tržište, čime će dodatno pospešiti rast robne razmene dve zemlje.

Proizvođači iz Srbije predstavljaju u Tirani nove tehnologije i inovacije. I to iz sektora metalske i elektro industrije, prehrambene, hemijske, industrije tekstila i nameštaja.

Razvojna agencija i privredna komora nastup srpskih privrednika među firmama iz Grčke, Turske, Italije, Kine organizuju da bi proširili poslovanje na albanskom tržištu, ojačali već uspostavljene poslovne veze ili pronašli nove partnere.

"Mi smo više godina na ovom sajmu zato što procenjujemo da je albansko tržište otvoreno i spremno za saradnju za automatizaciju procesa pakovanja. Nemamo još uvek rezultate, ali smo uporni u svom dolaženju jer smatramo da je potrebno biti prisutan", kaže Biljana Kojić Miladinović, iz preduzeća "Stantech" u Beogradu.

Robna razmena Srbije i Albanije stalno raste, uprkos pandemiji. Tokom devet meseci ove godine zabeleženo je povećanje robne razmene za 28 odsto u odnosu na isti period prošle, koji je takođe imao rast od 10 odsto.

"Iz 2013. godine, to je samo pre osam godina, imali smo robnu razmenu oko 100 miliona, ovu godinu ćemo završiti sa oko 300 miliona robne razmene. Tome su doprinele i regionalne inicijative koje se trenutno sprovode i koje će omogućiti privrednicima da lakše i brže posluju", rekao je Aleksandar Radovanović iz Privredne komore Srbije.

Udeo albanskih preduzeća u razmeni sa srpskim je pet puta manji, ali i on raste.

"Kompanije iz Srbije su dobrodosle na tršistu Albanije i potrudićemo se da sledeće godine budu u većem broju, da bude više izlagača nego ove godine. Ima više firmi koje sada sarađuju, a one se uglavnom baziraju na turizmu i agrokullturi. Nadamo se da će saradnja da se proširi i na druge oblasti. Nadamo se i većoj saradnji u IT sektoru. Albanske firme su veoma zadovolje saradnjom i to je ozbiljna saradnja", kaže Ines Mućostepa, predsednica Unije privrednika Albanije.

Sajam u Tirani održava se pod sloganom "Jedan Balkan, jači Balkanci". Na tragu pokrenutih inicijativa, srpski privrednici ovde nastupaju pod motom "Otvoreni Balkan za rast i razvoj".

Više od 400 srpskih firmi učestvovalo je prethodnih godina na sajmovima u Tirani a svaka druga danas posluje sa albanskim partnerima.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво