Читај ми!

Dolina džinsa, od privrednog buma do opstajanja

Kada je devedesetih godina prošlog veka privreda Srbije pod sankcijama tonula, u Novom Pazaru su kao pečurke posle kiše nicale mini-fabrike džinsa. Kažu da je bilo više od 200 manjih i većih proizvođača za koje je, najčešće na crno, radilo oko 10.000 radnika. Zato je taj kraj nazvan dolinom džinsa, a ekonomski stručnjaci Novi Pazar su proglasili za "malo privredno čudo". Prodavale su se sve vrste proizvoda koje su nastale u manufakturnim pogonima. Međutim, posle tri decenije promenilo se mnogo toga.

Podsećanje na novopazarsku pijacu pre više od dve decenije, u vreme nezapamćenog ekonomskog buma, kada su karavani autobusa u osvit zore pijačnim danima, utorkom i nedeljom, dovozili hiljade šoping turista iz svih krajeva Srbije, ali i zemalja u okruženju.

Novopazarsku pijacu poredili su sa onom u Trstu, a od nje je živelo na hiljade porodica. Danas se mnogo toga promenilo.

"Više prodavaca nego kupaca. Iz Kragujevca smo, eto gledamo, videćemo. Zanimljivo je, lepo ovi ljudi su ljubazni,", neki su od utisaka kupaca.

"Sto posto original – novopazarske farmerice"

Devedesetih prošlog veka proizvodilo se oko 20 miliona farmerica godišnje. Izrađivale su se kopije skoro svih svetskih marki, kako ih trgovci u šali nazvaše: "100 posto original – novopazarske farmerice".

Bile su skoro deset puta jeftinije od originala, a putevima sive ekonomije našle su se i na poznatim balkanskim i evropskim tržištima. Danas se izvozi više od 70 odsto od ukupne proizvodnje. Imaju sopstvene brendove.

"Situacija i položaj naše države su bolji nego što je bio. Imamo potpisane ugovore. Možemo bez carine da izvozimo robu u zemljama CEFTE i isto tako možemo u zemljama Evropske unije, Švedsku i Švajcarsku, što je veliko olakšanje za nas. S druge strane, teže je zato što je dosta veća konkurencija nego što je nekad bila", objašnjava Nihad Ugljanin, generalni direktor "Brug jeans" u Novom Pazaru.

Novopazarske farmerice i dalje su veoma cenjene, što su potvrdili i brojni sajmovi u svetu. Međutim, sve je veća konkurencija stranih firmi koje dolaze na naše tržište. Kažu, u Novi Pazar su i Kinezi došli s namerom da odatle osvoje svet.

Konkurencija stranih firmi

"Oni svu prednost imaju. Mi jednostavno i ekonomski i organizaciono nismo u stanju da uđemo u tu tržišnu trku sa svim tim firmama koje plus imaju podršku i Republike Srbije. Mi kao neke firme koje smo svih ovih decenija održavali i zapošljavanje, uposlen je veliki broj građana, jednostavno smo u nekom nepovoljnom položaju", Tigrin Kačar, vlasnik fabrike dečje konfekcije "Stig" u Novom Pazaru

Enes Hamzagić je godinu dana mlađi od fabrike kojom rukovodi, a koju je njegov otac osnovao pre tačno tri decenije.

"Devedeset posto naših proizvoda izvozimo na tržište EU pod našim brendom 'ELIT'. Korona je bila zaista jedan od najvećih izazova. Naši kooperanti su bili zatvoreni, neki čak šest mesece, a s obzirom da su dobili novčana sredstva od strane svojih država onda smo zaista vrlo lakše prebrodili tu krizu", ističe Enes Hamzagić, menadžer kompanije džinsa "Elit" u Novom Pazaru.

Dodaje da je drugi veoma veliki izazov sa kojim se susreću deficitarnost radne snage. Kako ističe, jedan od najvećih izazova poslednjih meseci jeste veoma veliki porast cene repro-materijala i sirovina koje koriste u proizvodnji.

Od svih nekadašnjih fabrika džinsa opstala je tek trećina, a proizvodnja je deset puta manja. Oporavku industrije u dolini džinsa nisu pomogle ni nade Novopazaraca da će neki strani investitor iskoristiti prednost iskusne radne snage koja je obučavana u nekadašnjem tekstilnom kombinatu.

Međutim, čak ni Turska, koja je više puta najavljivala ulaganja, nije otvorila nijednu fabriku u tom kraju.  

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво