Читај ми!

Kako unaprediti transfer znanja i tehnologija

Naučno-tehnološki park Beograd pruža velike mogućnosti mladima koji osnivaju svoje firme, startapove i započinju profesionalnu karijeru. Finansijska dobit je velika, kažu u Naučno-tehnološkom parku.

Naučno tehnološkom parku Beograd ternutno se razvija više od osamdeset inovativnih kompanija. Među njima je i "Urbigo". Proizvodi pametnu baštu koja gaji biljke umesto čoveka putem mobilne aplikacije.

"Urbigo je namenjen za svačiji dom, za ljude koji nemaju dovoljno vremena, znanja i iskustva da uzgajaju sami sebi svoje omiljene začine ili ovako mini povrće, čeri paradajez, mini čili papričice", ukazuje Milan Trajković iz kompanije "Urbigo".

Koriste labotarorije koje im je obezbedio naučno-tehnološki park. Znaje su, najvećim delom, kažu, sticali na Univerzitetu u Beogradu. Pa otuda i razgovor kako unaprediti saradnju parka i univerziteta.

"I vidimo tu razne mogućnosti da se fakulteti, a naročito instituti univerziteta malo više angažuju sa svojom opremom, sa svojim znanjem i kapacitetima. Preporučio bih mladim ljudima koji zavšavaju svoje studije da se obrate upravi parka, da se javljaju na pozive... kako bi mogli da započnu svoju profesionalnu karijeru na pravi način", ističe prof. Vladan Đokić, rektor Univerziteta u Beogradu.

Važno je unaprediti proces transfera znanja i tehnologija.

"Da unapredimo komercijalizaciju inovacija zasnovanih na znanju, što je izuzetno važno za razvoj inovacionog eko sistema. Inovacije su rizik, komercijalizacija inovacija je proces, i neophodno je da svi učestvujemo i pomognemo u tom procesu, a posebno nove, mlade start ap kompanije razvijale što brže na ponos svih nas", navodi Gordana Danilović, Grković, v. d. direktora Naučno-tehnološkog parka Beograd.

U proteklih šest godina 120 kompanija je prošlo programe podrške, sa 1.200 zaposlenih. Svoje proizvode izvoze u više od 40 zemalja

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи