Читај ми!

Mihajlović: Do marta bez poskupljenja struje, odluka o rudniku litijuma na referendumu

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović poručila je da neće biti promene cene struje za domaćinstva sve do kraja grejne sezone, odnosno do marta. Najavila je da će, kada bude završena studija o proceni uticaja na životnu sredinu za projekat "Jadar", građani na referendumu odlučivati da li će se praviti rudnik litijuma.

Zorana Mihajlović je za TV Tanjug ocenila da je veoma važno to što predsednik Aleksandar Vučić danas u Sočiju razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o novom ugovoru o ceni i količini gasa za Srbiju, jer, kako je kazala, "šta god ko mislio, Evropa je zavisna od ruskog gasa, a takođe i naša zemlja".

Ministarka je naglasila da je cena gasa na berzama blizu 1.000 dolara za 1.000 metara kubnih, da je Srbija po starom ugovoru sa Rusima, koji ističe do kraja godine, kupovala gas po ceni od 270 dolara za 1.000 kubnih metara, a da je uverena da će i ovoga puta biti dogovorena održiva cena.

Poručila je da neće biti promene cene struje za domaćinstva sve do kraja grejne sezone, odnosno do marta.

"Cena električne energije za domaćinstva ostaje, neće se menjati, a cena za privredu se menja. Videćemo od sledeće godine kakvo je stanje i kako ćemo raditi sa cenom za domaćinstvo", rekla je Mihajlovićeva.

Dodala je da će se država potruditi da cena za privredu ne ugrozi njihove proizvode i konkurentost, a samim tim i konkurentost države.

Referendum o rudniku litijuma

Mihajlovićeva je za TV Tanjug rekla da će, kada bude gotova studija o proceni uticaja na životnu sredinu za projekat "Jadar", što će biti možda krajem ove ili početkom sledeće godine, i ako studija bude u skladu sa našim i zakonima u EU, građani na referendumu odlučiti da li će se praviti rudnik litijuma.

"Da li će to biti do kraja ove godine ili početkom sledeće... niko to ne požuruje, na tome rade najbolji u svetu i u Srbiji. Ta studija će biti javna i kada se to desi, treba da sednemo i pričamo o tome", rekla je Mihajlovićeva.

Istakla je da je interes države da zaštiti životnu sredinu i napomenula da su zakoni Srbije u toj oblasti usklađeni sa evropskim standardima.

"Ako je studija u skladu sa našim i zakonima EU, onda ćemo to staviti na referendum da građani odluče da li ćemo to raditi ili ne", poručila je ministarka.

Na pitanje kako komentariše podnetu peticiju protiv izmena Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu i to što oni koji protestuju to vide kroz projekat Rio Tinta, Mihajlovićeva je rekla da izmene tih zakona nemaju baš nikakve veze sa projektom potencijalne eksploatacije litijuma u Jadru.

Kako je rekla da joj, to što pojedini kažu da će zaustaviti gradnju auto-puteva i razvoj, jer neće Zakon o eksproprijaciji, liči "na ludistički pokret i nema veze sa realnošću".  

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво