Читај ми!

Berba jabuka privodi se kraju – kvalitet je nešto lošiji, ali ne i rod

U Srbiji se privodi kraju berba jabuka. Proizvođači su uglavnom zadovoljni rodom koji je za 5,6 odsto veći od prošlogodišnjeg i očekuje se ukupno oko 540.000 tona.

Dušanka Đukić iz Zrenjanina ovih dana završava berbu jabuka na površini od dva hektara. Ovom proizvodnjom se bavi već petnaest godina, a ove po mnogo čemu specifične proizvodne godine očekuje rod od stotinu tona.

"Imaćemo dosta industrijskih jabuka zato što je bila izuzetno sušna godina i ove klimatske promene koje imamo uticale su na to jer smo imali i nekoliko oluja, zatim tu vazdušnu sušu. Nismo uspeli baš navodnjavanjem da nadoknadimo, tako da imamo neke sorte koje su sitnije nego inače u normalnim uslovima", rekla je Dušanka Đukić.

U regionu Srednjeg Banata plantaže jabuka su na 250 hektara, od toga je 200 hektara intezivnih zasada u gustom sklopu sa navodnjavanjem bez kojeg se komercijalno gajenje jabuka danas ne može zamisliti.

Milinko Sinđić iz PSS Zrenjanin rekao je da je kvalitet plodova jabuke nešto lošiji ove godine, ali prinos nije.

Koji je prosečan prinos

"Prosečan prinos u srednjobanatskom regionu kod nas se meri na nivou voćnjaka i iznosi od trideset do pedeset tona po hektaru", kaže Milinko Sinđić. 

Poslednjih godina na području Srednjeg Banata primetno je povećanje površina sa zasadima voća, posebno oblačinske višnje, nešto manje jabuka i delimično trešanja, a sve je više šljiva. Kao glavni razlog povećanja površina na kojima se gaji voće je loša cena ratarskih useva.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи