Читај ми!

U potrazi ste za poslom – francuske kompanije u Srbiji otvaraju vrata

U Beogradu je počela "Francuska nedelja". Manifestaciju organizuje Francusko-srpska privredna komora u našoj zemlji sa ciljem da približi istorijske, kulturne, a posebno poslovne veze Francuske i Srbije. Sanja Ivanić, direktorka Francusko-srpske privredne komor izjavila je za RTS da se će u okviru manifestacije, program "Sajam zapošljavanje" otvoriti vrata francuskih kompanija u Srbiji.

"Francuska nedelja" u našoj zemlji obeležava se već deveti put, a Francuzi ove godine rešili su da programe predviđene tom manifestacijom otvore za goste i učesnike, uz poštovanje epidemiloških mera.

Direktorka Francusko-srpske privredne komore Sanje Ivanić kaže da je "Francuska nedelja", koja se obeležava svakog trećeg četvrtka u novembru, vezana tradicionalno za doček mladog vina, koje je staro nekoliko nedelja, te da tradicija nalaže da se to vino mora popiti do Božića.

"Francuzi, a evo sada i mi u Srbiji trudimo se da ispuštujemo tu tradiciju. 'Francuska nedelja' se održava u našoj zemlji po deveti put, ali se održava u mnogim zemljama sveta, gde postoje francuske privredne komore i širom Francuske u svim kafićima, restoranima i barovima", objašnjava Ivanićeva.

Kako do posla

Ističe da je jedan od programa manifestacije "Sajam zapošljavanje", gde svoja vrata otvaraju u narednih sedam dana i francuske kompanije koje posluju u Srbiji, ali i srpske.

"Na Sajmu zapošljavanja možete pronaći oglase u različitim kompanijama u celoj Srbiji: od Subotice do Pirota. Ove godine se najviše traže inženjeri", objašnjava Ivanićeva.

Dodaje da na sajtu francuskanedelja.rs mogu se pronaći štandovi preduzeća koja zapošljavaju, te da će zainteresovani moći da konsultuju oglase, da "četuju" sa predstavnicima ljudskih resursa iz tih kompanija, kao i da pošalju kandidature.

"Ove, kao i svake godine, stavljamo akcenat na mlade ljude: organizujemo veliki broj radionica, praktične radionice za preduzeća. Ceo program možete pronaći na sajtu", navodi Ivanićeva.

Dodaje da je pandemija samo u početku poremetila odlazak na praksu i školavanje naših studenata i inženjera u Francusku, kao i francuskih studenata koji dolaze u Srbiju.

"Srbija je prepoznata kao destinacija, gde imamo zaista kvalitetne mlade ljude koji se obrazuju za inženjerske pozicije, ali isto tako vidimo da inženjeri iz Francuske su zainteresovani da rade u lokalnim preduzećima, ne samo francuskim, već i srpskim", kaže direktorka Francusko-srpske privredne komore.

Dodaje da inženjera na praksi u Srbiji ove godine ima oko 20-ak u lokalnim kompanijama, kao i da te kompanije stalno zapošljavaju.

"Smatram da će korona na kraju imati pozitivan uticaj na privredne razmene između Francuske i Srbije. Zaustavile su se u prvom trenutku, što smo iskoristili da organizujemo veliki broj vebinara za francuska preduzeća, koja imaju proizvodnju ili u Južnoj Americi ili Aziji, sa idejom da im ponudimo Srbiju kao destinaciju", kaže Ivanićeva.

Priprema francuskog kroasana  

Dodaje da imaju dve praktične, gastronomske radionice u okviru "Francuske nedelje".

"Pre svega se bavimo biznisom, ali ne treba zaboraviti ni pekarsku i vinsku radionicu, koju organizujemo ove godine. Moramo i u Srbiji da naučimo kako se kroasani prave", zaključuje Direktorka Francusko-srpske privredne komore Sanje Ivanić.

петак, 20. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи