Читај ми!

Pokrenuta Nacionalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje, podrška za 25.000 malih biznisa

Ministar finansija Siniša Mali i predstavnici Nemačke razvojne saradnje, NALED-a, i kompanija Visa i Masterkard potpisali su u Ministarstvu finansija Sporazum o saradnji kojim je zvanično lansirana Nacionalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje, projekat podrške malim trgovcima i institucijama da modernizuju svoje poslovanje i omoguće građanima bolji i sigurniji način plaćanja – karticom ili mobilnim telefonom – u radnjama, ugostiteljskim objektima, i na šalterima širom Srbije.

Inicijativom je, između ostalog, predviđena podrška izradi i sprovođenju novog Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije, edukacija i jačanje svesti građana i privrede o mogućnostima bezgotovinskog plaćanja i prednostima u odnosu na keš, razmena iskustava sa zemljama regiona i sveta, a okosnica projekta je razvoj prihvatne infrastrukture u malim i srednjim preduzećima i na šalterima institucija.

Kroz poseban program subvencija, planirano je uvođenje do 25.000 POS terminala na prodajnim mestima na kojima do sad nije bilo moguće platiti karticom, uz snižene trgovačke naknade u trajanju od godinu dana.

Ministar finansija Siniša Mali je naglasio da je osim e-fiskalizacije i e-faktura, i bezgotovinsko plaćanje veoma važno za razvoj transparentne ekonomije i fer konkurencije.

"Uz e-fiskalizaciju i uvođenje sistema e-faktura, ovim Sporazumom dodatno promovišemo borbu protiv sive ekonomije i bezgotovinsko plaćanje. Njime je  predviđena nabavka 25.000 uređaja koje će NALED i GIZ subvencionisati za male preduzetnike", naveo je Mali.

Nacionalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje je višegodišnji projekat koji su pokrenuli GIZ, Masterkard i Visa, u saradnji sa NALED-om i Ministarstvom finansija, pod okriljem develop programa nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj.

"Develop program povezuje javni i privatni sektor u realizaciji projekata od značaja za celokupnu zajednicu, poput ove inicijative koja doprinosi borbi protiv sive ekonomije i većoj finansijskoj inkluziji u Srbiji. Inicijativa je otvorena za sve zainteresovane organizacije i kompanije iz bankarskog i drugih sektora, koje žele da doprinesu izgradnji bezgotovinskog društva i ostvarenju ciljeva Agende 2030", rekla je direktorka GIZ Srbija Daniela Funke.

Jedna od ključnih prednosti bezgotovinskih plaćanja jeste i činjenica da je transakcija vidljiva i zabeležena, za razliku od transakcija u kešu gde promet ostaje neprimetan poreskim organima ako nije izdat račun.

"Naše istraživanje pokazalo je da bi povećanje digitalnih plaćanja za samo pet odsto tokom pet godina moglo da smanji obim sive ekonomije i do 13 odsto. Zato je razvoj bezgotovinskog društva jedan od prioriteta koji delimo sa državom", rekla je Ana Marković, direktorka poslovnog razvoja u kompaniji Visa.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво