Читај ми!

Izmene zakona donose hitnu sudsku zaštitu od fantomskih firmi

Direktor Agencije za privredne registre Milan Lučić kaže da se izmenama zakona uvodi hitna sudska zaštita za oštećene zbog osnivanja fantomskih firmi. Rok za podnošenje statističkih i finansijskih izveštaj pomeren je za 31. mart, navodi Lučić.

Zakon o Privrednim društvima doživeo je izmene koje se delom odnose i na sprečavanje osnivanja fantomskih firmi.

Direktor Agencije za privredne registre Milan Lučić rekao je u Dnevniku RTS-a da, kada se govori o fantomskih firmama, u suštini se radi o registrovanju lažne, odnosno fiktivne adrese tog privrednog subjekta, što dovodi do raznih problema u praksi.

Izmenom zakona uvedena je hitna sudska zaštita oštećene strane, navodi Lučić i objašnjava da u praksi to znači da svako ko je oštećen može kroz tužbu koju podnosi sudu opšte nadležnosti, po teritoriji na kojoj je taj prirodni subjekat registrovan, da traži brisanje fiktivne adrese.

"Sud po hitnom postupku mora da donese presudu i tu presudu po službenoj dužnosti dostavlja Agenciji za privredne registre, koja tu adresu briše i nalaže tom privrednom subjektu da u roku od 30 dana otkloni nedostatak i registruje novu adresu, Ukoliko to ne uradi u roku od 30 dana, mi taj privredni subjekt stavljamo u proces likvidacije", dodaje direktor APR-a.

Navodi da je procenat fantomskih firmi veoma mali, manje od jedan odsto, ali su problemi koje prave značajni.

"Mi smo imali slučaj da određena lica registruju svoje privredne subjekte čak i na adresu poreske uprave", kaže Lučić.

Novi rokovi za statistički i finansijski izveštaj

Od 1. januara stupa na snagu novi način obračuna novca, prema Zakonu o računovodstvu koji je donet pre više od godinu dana.

"On u postupku finansijskog izveštavanja svih pravnih subjekata donosi velike novine. Apelujem na sve obveznike koje imaju obavezu da podnesu finansijski izveštaj, da se što pre upute u te poslove, naročito računovođe", poručuje Lučić.

Agencija za privredne registre, dodao je, pribavlja novi informacioni sistem koji treba da prihvati sve te finansijske izveštaje

"Vrlo je značajno da je rok, koji je do ove godine bio 28. februar za podnošenje statističkih izveštaja, sledeće godine pomeren za 31. mart, ali će mnogi biti u obavezi da podnesu i finansijske izveštaje do tog 31. marta, a ne do 30 juna", napomenuo je Lučić.

"Osnivanje privrednog društva biće moguće isključivo elektronski"

Direktor APR-a navodi i da su poslednje izmene zakona o privrednim društvima i izmene i dopune zakona o postupku registracije napravile pravni okvir da Agencija za privredne registre može da uvede potpunu digitalizaciju, odnosno da omogući svim zainteresovanima da sve postupke obave potpuno elektronski.

"Zakon je predvideo da u roku od 18 meseci od dana stupanja na snagu izmena i dopuna, da će osnivanje privrednog društva biti moguće isključivo u digitalnom obliku. Ono što je još važnije za naše korisnike, jeste da će u roku od šest meseci Agencija za privredne registre obezbediti da se svi postupci, ne samo osnivanje, već svi postupci - promena, brisanje, pred Agencijom za privredne registre mogu obaviti isključivo elektronski", dodaje Lučić.

Napominje da će i advokati, kao sada notari, imati mogućnost da overe digitalizovani akt u postupku registracije.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи