Читај ми!

"Srbija inovira", dobra ideja uvek nađe put do realizacije

Na listi Globalnog indeksa inovativnosti Svetske organizacije za intelektualnu svojinu, Srbija je pala za jednu poziciju, na 54. mesto, prvi put od 2016. godine. Da li je razlog inovativni kapacitet privrede ili su drugi timovi uspešnije odigrali ovogodišnju utakmicu?

Globalni indeks inovativnosti rangira 132 zemlje na osnovu čak 81 indikatora u sedam oblasti – infrastrukturi i ambijentu za inovacije, kreativnim poduhvatima, tržišnom razvoju i drugim. Srbija je poslednjih šest godina napredovala do prve polovine liste i sada se takmiči u težoj ligi.

"Sve ono što je preduslov da imamo više inovativnih proizvoda i usluga što znači neki opšti zakonski ambijent, poreski podsticaji, zakoni, infrastruktura, naučno-tehnološki parkovi, startap centri, habovi je nešto što je izuzetno raslo u prethodnim godinama. Dakle, to su neki, da kažem ulazni faktori koji proizvode rezultate. Sa strane rezultata, oni ne prate ove ulazne faktore", rekao je izvršni direktor ICT Haba Kosta Andrić.

U poslednjih pet godina uloženo je više od 100 miliona evra u izgradnju naučno-tehnoloških parkova i startap centara. Obezbeđena je podrška mladim preduzetnicima. Zakonom o ulaganjima predviđene su značajne poreske olakšice za inovativne kompanije. Lošije smo ocenjeni za kvalitet institucija, istraživanja, tehnološka i kreativna postignuća.

"Mi uopšte ne kaskamo za svetom, zato što postoji ta tendencija da se poslovanje velikih firmi premesti na metaverzum. Onlajn je dosta doprineo razvoju posla u nekim sferama i olakšava nam s jedne strane to što kažem nemamo trošak kancalarije", istakla je Ivana Marinković iz Virtuelne akademije ženskog inovacionog preduzetništva.

Mirjana Ilić iz firme "Moj krojač" kaže da ona u suštini vidi kao najveću prepreku samo nedostatak dovoljno volje ali u suštini ako imate dobru ideju, dobar biznis plan, moći ćete da nađete i načine i finansiranja i podrške.

U resornom ministarstvu kažu da se i dalje ubrzano radi na poboljšanju finansiranja, pre svega osnivanjem investicionih fondova koji ulažu u inovativne firme u nastajanju.

"Telekom Srbija je osnovao svoj prvi 'Venčr kepitol fond', sa pet miliona evra početnim sredstvima, ali ono što očekujemo u narednoj godini i sledeće dve, tri godine da bude još nekoliko takvih fondova, a sa svoje strane i Vlada Republike Srbije će ili u sledećoj ili u onoj drugoj godini imati svoj prvi državni Venčr kepitol fond", napomenuo je ministar za inovacije Nenad Popović.

Cilj projekta "Srbija inovira", koji su pokrenuli Aj-Si-Ti Hab, Centar za razvoj javnih politika i Vemep, uz podršku Ju-Es-Ejda, jeste da se pronađu oblasti po kojima bi Srbija mogla postati prepoznatljiva.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво