Читај ми!

"Virtuelna akademija" ohrabruje žene da zakorače u svet preduzetnika

Promocija projekta "Virtuelna akademija" namenjena osnaživanju žena da zakorače u preduzetničke vode, organizovana je na Dorćol placu u Beogradu. Cilj je da se polaznice osposobe za samostalno vođenje biznisa.

Da bi žene zakoračile u svet biznisa - potrebna je ideja, vizija i podrška. One koje ulaze u nov posao su fakultetski obrazovane i sa poslovnim iskustvom iza sebe.

"Ja sam se dugo godina bavila marketingom, pa sam promenila način života i posao, i počela da se bavim francuskim kolačima. Onda je prvo ljude trebalo edukovati šta je moj proizvod, a ja sam to počela da pravim jer sam htela da pravim kolače koje ja volim. Onda sam postepeno gradila publiku koja je nalazila nas, sada smo promenili lokaciju, pa je to ponovo nov izazov", kaže preduzetnica Nina Babić iz poslastičarnice "Mirkov".

Neke od prepreka koje sprečavaju žene da se upuste u pokretanje biznisa je nedostatak obuke u oblasti poslovanja.

Projekat "Virtuelna akademija" zamišljen je da besplatno, kroz pedeset video predavanja, podeljenih u dva nivoa i sedam različitih modula, polaznice steknu znanje za samostalno vođenje posla.

"Ceo projekat je specifičan, zbog toga što je to zapravo jedan virtuelni prostor. Izgleda tako što vi stvarno ulazite u jednu akademiju i uđete najpre u hol, tu se registrujete, pošaljete svoju imejl adresu. Ukoliko želite da polažete test i dobijete sertifikat da ste odslušali sva predavanja i položili taj test - i tako postajete alumni ove naše akademije", objašnjava Ivana Marinković, predstavnica projekta "Virtuelna akademija ženskog inovacionog preduzetništva".

"Ovakve edukacije su "mini edukacije" koje ne zahtevaju četvorogodišnje školovanje i obrazovanje, nego vam daju brzi uvid u te ključne aspekte započinjanja posla i realizovanja istog", dodaje Mirjana Ilić, preduzetnica koja stoji iza brenda "Moj krojač".

Projekat se realizuje pod pokroviteljstvom Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj.

"Ideja Vlade Republike Srbije je bila da ovim primerima pokaže kako da žene krenu ka inovacijama - da se ne boje preduzetništva, da je preduzetništvo lagano, a ovaj primer edukacije kako postati preduzetnik, kako naći način da svoju ideju pretočiš u proizvod, uslugu i servis je izvanredan", poručuje Nenad Popović, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj.

Zaključak je da je obezbeđivanje finansijske podrške i omogućavanje razmene znanja - preduslov da dame uđu u preduzetničke vode.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи