Читај ми!

Novi traktor – želja svakog poljoprivrednika koja uz subvencije nije neostvariva

Novi traktor je želja i potreba gotovo svakog poljoprivrednika, a malo je onih koji mogu da ga kupe bez subvencija. Ipak, brojni proizvođači u Sremu, poslednjih godina obnovili su mehanizaciju.

U Velikim Radincima žive vredni poljoprivrednici. Ana i Željko obrađuju 20 hektara i uz ratarske kulture proizvode jagodu. Stari traktor, uz subvenciju planiraju da zamene novim.

"Učešće je 10 odsto, 40 odsto u saradnji sa bankom, dakle to će biti kredit, a ostatak je finansiran od strane Ministarstva i Svetske banke. Procedura je stigla do kraja, sledeće nedelje očekujemo da će stići rešenje i nadamo se i da će sledećeg proleća stići i traktor", kaže Ana Kovač Laćarac iz Velikih Radinaca.

Gotovo polovina poljoprivrednika u tom sremskom selu, kupila je neku mašinu. Mnogi i bez podsticaja.

"Obrađujemo 500 jutara. Od mehanizacije smo pre dve godine kupili traktor i ove godine kombajn. Na konkursu Ministarstva poljoprivrede, u saradnji sa Svetskom bankom, smo konkurisali za voćarski traktor. Imamo oko 20 jutara zasada pod šljivom i voće je u punom rodu", objašnjava Dijana Nenadović iz Velikih Radinica.

Predsednik Mesne zajednice Veliki Radinci Miloš Kekić ističe da su prethodne godine, zahvaljujući dobrom prinosu koji je pratila dobra cena žitarica, mnogi poljoprivrednici obnovili svoju manju mehanizaciju, a neki čak uzeli i nove traktore.

"Obnovljena je mehanizacija manjeg tipa, prskalice, rasturivači i sejalice kvalitetnije", kaže Kekić.

U obnovi dotrajale mehanizacije stare i po nekoliko decenija, prednjače voćari, koji na obroncima Fruške gore uvećavaju površine.

"Oni koriste sve subvencije države, koriste i navodnjavanje i protivgradnu zaštitu. Veći poljoprivrednici sve češće koriste GPS sisteme koje ugrađujuju u svoje traktore kako bi mogli automatski da izvrše navođenje traktora po svojim parcelama", kaže direktorka Agencije za ruralni razvoj u Sremskoj Mitrovici Dušica Pavlović.

Na teritoriji Sremske Mitrovice registovano je oko 6.000 gazdinstava. Najviše je ratara, koji očekuju da će država uskoro i za njih raspisati Javni poziv za nabavku mehanizacije, koji se realizuje sa Svetskom bankom.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи