Читај ми!

Štednja nije samo puko "stavljanje sa strane", najčešće zablude o novcu

Za naše kućne budžete oktobar i cela jesen izuzetno su teški. Počela je škola, sprema se zimnica, ogrev. Dušan Uzelac sa portala "Kamatica" za RTS je objasnio kako možemo da uštedimo i koje su najčešće zablude u vezi sa novcem.

Dušan Uzelac, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a rekao je da s jeseni ima dodatnih troškova, ali da, ukoliko se planira, neće biti teškoća u ovom periodu.

"Finansije su problem kada se njima na bavimo, već se bavimo tek kada uđemo u problem. Svi problemi u finansijama su rezultat nečega što nismo uradili pre šest meseci. To je nešto što planiranje uspešno rešava", ukazuje Uzelac.

Kaže da planiranje i nije tako komplikovano, te da je samo jednom potrebno naučiti tu veštinu.

"To apsolutno nema veze sa količinom novca. Najveća zabluda je da se problem s novcem, rešava sa više novca. To je netačno. Više novaca kupuje više stvari, ali ne rešava problem sa finansijama", ukazuje Uzelac.

Bahatost u trošenju 

Navodi i primer dobitnika velikih nagrada na lutriji, koji često ne uspevaju da zadrže ni život kakav su imali do tada, ali i da ga upropaste u potpunosti sa neupravljanjem finansija.

Na pitanje da li su željni svega kada dođu do mnogo novca, Uzelac odgovara da se ne može generalizovati, te da novac nije ni dobar niti loš, kao i da on dobija karakteristike vlasnika.

"Ako smo bahati, sa više novca bićemo još bahatiji", kaže gost Jutarnjeg programa.

Dodaje da bez obzira kolika su nam primanja ima mesta za štednju. "Štednja nije akcija: puko stavljanje sa strane. Ona je manifestacija, dešava se nakon uspešnog upravljanja novcima", objašnjava Uzelac.

Štednja, krediti i banke

Na pitanje da li se štedi u Srbiji, kaže da ne može da se generalizuje, ali da se ona u našoj zemlji javlja iz dva ugla.

"Jedan je višak, kada štednju zamišljamo kada nekome pretekne na kraju meseca. Međutim, štednja može da se pojavljuje kao rezultat uzdržavanja od potrošnje. Kada imamo ne tako lepe vesti u medijima, o budućnosti razmišljamo na drugačiji način i ne trošimo kao do tada. I taj nepotrošeni deo raste na gomili", navodi Uzelac.

Na pitanje da li je bolje da štedimo u banci ili kod kuće, Uzelac kaže da Kamatica ima službu za građane koja ih savetuje u vezi sa tim.

"Imali smo toliko poziva da smo morali da angažujemo pojačane resurse. Upravo ta pitanja:  da li da štedim ovde, da li da uzmem ovakav kredit ili onakav, zahteva minimalno poznavanje šta je šta. Ako hoćete da kupite auto, a ne znate razliku između benzina i dizela, onda će vam prodati, nećete kupiti", napominje Uzelac.

O bankarskim savetnicima

Prema njegovim rečima u bankama ne rade savetnici.

"To je njihova zamena teza, marketinški trik, kažu bankarski savetnik. Nije on savetnik, ne možete njega pitati kako da nikada ne uzmete kredit ili da li je preko puta bolja kamata. On je prodavac. Kada razumete da je to prodavac, onda ćete razumeti šta možete da ga pitate i šta da zahtevate", ukazuje.

Ističe važnost stava da građanima u banci objasni šta kupuju, te da iz banke ne izlaze u suprotnom.

"Najgore je ono što prihvatimo, a ne razumemo, to je prepuštanje", zaključuje Dušan Uzelac sa portala Kamatica.

уторак, 16. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво