Kraj tajni švajcarskih banaka

Najpoznatija švajcarska banka UBS pristala je da Vašingtonu preda sve bitne podatke o imenima i računima nekih svojih klijenata. Banka je pristala i da isplati 780 miliona dolara i izbegne sudsku odgovornost za učestvovanje u poreskim prevarama. Analitičari upozoravaju na kraj tajnosti švajcarskih banaka.

Vodeća švajcarska komercijalna banka UBS se saglasila da plati u SAD 780 miliona dolara i tako izbegne sudsku odgovornost zbog optužbe da je hiljadama Amerikanaca omogućila izbegavanje plaćanja poreskih obaveza, potvrđeno je u Cirihu.

UBS se, uz to, sporazumom sa federalnom Komisijom za hartije od vrednosti i tržište i američkim tužilaštvom, obavezala da bez odlaganja preda Vašingtonu sve bitne podatke o imenima i računima određenog broja njenih američkih klijenata.

Sporazum dve strane potvrđen je u sredu na Floridi, gde je vođen postupak za utvrđivanje krivice švajcarske banke, preneo je Rojters.

Neimenovani posmatrači, na čije mišljenje se poziva britanska agencija, su izrazili bojazan da ovaj slučaj može dovesti do pravog kraha švajcarske finansijske industrije.

Dostavljanje imena klijenata po mnogima predstavlja kršenje tradicije privatnosti klijenta, koja u švajcarskim bankama postoji od srednjeg veka.

"Švajcarci kažu da je ovo kraj švajcarskih banaka", rekao je za "Njujork Tajms" poreski stručnjak Džek Blum. "Niko neće verovati u sigurnost švajcarskih banaka".

Ministar finansija Švajcarske Hans-Rudolf Merc je na konferenciji za novinare ocenio da je u slučaju USB "evidentno bilo poreske prevare".

UBS je, kako se navodi u izveštajima iz Ciriha, pristala ne samo da plati veliku sumu, već i da "bez odlaganja obustavi dalje obavljanje bankarskih usluga klijentima u SAD sa nedeklarisanim (bankarskim) računima".

U slučaju da je odbila da pristane na sporazum, UBS bi se, verovatno, suočila sa optužbom za učešće u zaveri za prevaru poreskih organa SAD, sprečavanjem prikupljanja prihoda federalne Poreske uprave, navodi se u izveštaju Rojtersa.

Prvi čovek UBS-a Marsel Roner izjavio je da je UBS "kao organizacija napravila greške i da unutrašnji sistem kontrole nije bio adekvatan."

Katastrofa za bankarasku industriju

Afera oko nezakonitog poslovanja švajcarskog bankarskog giganta u SAD mogla bi da ima, kako procenjuju finansijski stručnjaci, nezgodne posledice i za "of šor" bankarsku industriju, koja "vrti" poslove vredne oko sedam hiljada milijardi dolara.

Advokat iz Ženeve Šarl Ponse smatra da afera koja se podigla oko poslovanja UBS u SAD može veoma ozbiljno naškoditi švajcarskim bankama.

Ponse, koji je ranije bio i član švacarskog parlamenta, ocenio je u izjavi za "Radio svis romande", da je reč o "istinskoj katastrofi" za bankarsku industriju Švajcarske.

Drugi stručnjaci navode da bi, nakon afere u SAD, vlade drugih zapadnih zemalja mogle taj slučaj da iskoriste kao presedan i pokrenu slične sudske postupke protiv bankarskih organizacija koje nepravilno posluju.

UBS se, prema sudskim dokumentima, posle preuzimanja američke brokerske kuće "Pejn Veber", pre devet godina, obavezala da redovno informiše američku poresku upravu o kretanju prihoda svojih klijenta iz SAD.

UBS se, u suštini, tereti da je delovala kao neprijavljeni "broker" i savetnik za ulaganja velikog broja američkih građana, koji su u toj banci imali račune pod svojim ili tuđim imenom.

Istragu protiv UBS je formalno omogućilo priznanje bivšeg privatnog bankara Bredlija Birkenfelda, koji je istražnim organima u junu 2008. godine priznao da je švajcarska banka obavljala niz finansijskih "operacija" kako bi pomogla bogatim Amerikancima da prikriju imovinu vrednu 20 milijardi dolara.

UBS je, prema nalazima istrage, svake godne oštetila poresku kasu SAD za oko 200 miliona dolara, pomažući bogatim američkim klijentima na različite načine, uključujući i osnivanje lažnih kompanija u "poreskim rajevima" kao što su Panama, Britanska Devičanska Ostrva, Hong Kong i Lihtenštajn.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво